23-åringen var misstänkt för inblandning i en uppmärksammad skottlossning vid Fridhemsplan. Nu har han dömts till sju års fängelse för skotten mot en pojke i Kärrtorp. Foto: Daniel Diaz/Olle Anrell/Mitt i

Man dömd för skott i Kärrtorp har fått stort skadestånd i häktet

23-åringen är en av tre som dömdes för skjutningen mot en 14-åring i Kärrtorp. Han sitter just nu häktad i väntan på dom. Under tiden i häktet har han hunnit beviljas 155 000 kronor i skadestånd – som plåster på såren för tidigare häktningar.

  • Publicerad 08:31, 16 okt 2020

Nyligen dömdes 23-åringen till sju års fängelse för att ihop med två andra män ligga bakom skjutningen mot en 14-årig pojke i Kärrtorp. Pojken sköts i mars ner på öppen gata med flera skott från en hyrbil, men klarade sig.

Domen kan överklagas fram till den 30 oktober. Under tiden kommer 23-åringen att sitta häktad.

23-åringen, som är från Enskededalen, har ett tungt kriminellt förflutet och var en av de som misstänktes vara inblandade i en uppmärksammad skottlossning på öppen gata i närheten av Fridhemsplan i november 2018. 23-åringen har flera domar för våldsbrott bakom sig och höll sig först undan från polisen, men greps i början av december 2018 och åtalades senare tillsammans med en annan man misstänkt för mordförsök.

"Håller på med brott"

– Vi har våra egna teorier om vad som ligger bakom händelsen. Det man kan säga är att de håller på med brott och att de har blivit oense om något, sa kriminalkommissarie Örjan Samuelsson till Mitt i när polisen letade efter 23-åringen 2018.

Ögonvittne om skottlossningen: "Ren tur att han missade"

23-åringen satt häktad fram till april 2019, då han friades. Kort efter att han i mars i år gripits misstänkt för skjutningen i Kärrtorp begärde han ersättning för dessa drygt fyra månader i häkte. Justitiekanslern beviljade honom enligt praxis 145 000 kronor i ersättning för lidandet som frihetsberövandet innebar för honom.

23-åringen har också fått 10 000 kronor i ersättning för en kortare häktningsperiod för ett annat brott han friades för i fjol.

Greps i bil efter skottlossning

23-åringen har även tidigare friats från misstankar om inblandning i grova brott. En kväll i slutet av januari 2017 sköts en man med flera skott i benen på en parkeringsplats i Årsta. Kort senare var 23-åringen en av fem misstänkta gärningsmän som greps i en bil.

Han åtalades senare för synnerligen grov misshandel, men friades helt.

Kommer att överklaga

Närmast kommer 23-åringen att ta rättslig strid för en friande dom när det gäller skjutningen mot 14-åringen i Kärrtorp.

– Vi kommer överklaga då vi menar att tingsrättens dom är felaktig, säger 23-åringens försvarare Ekrem Güngör till Mitt i.

– Det finns inget motiv och min klent har kunnat berätta vad han har gjort den här dagen. Åklagaren har inte lyckas placera min klient i den här bilen, och vi kommer att åberopa egen bevisning, säger Ekrem Güngör.