Ett tekniskt fel i programvaran som används för bröstcancerscreening på 30 av Sveriges 31 bröstradiologiska enheter har upptäckts. Felet har gjort att vissa kvinnor fått svar på sina mammografibilder innan de blivit helt granskade.

I vissa fall har bilder bedömts som "friska" utan att röntgenläkare eller läkare gjort en fullständig bedömning.

– Det är allvarligt, främst för de kvinnor som drabbats, men också för att detta kan skapa onödig oro kring mammografi. Felet är åtgärdat, och ingen ska behöva oroa sig inför sin undersökning nu, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

Chefläkare Johan Bratt.

Chefläkare Johan Bratt.

Arkivbild

89 fall i Stockholm

Mellan 2021 och 2024 genomfördes cirka 640 000 bröstcancerscreeningar i Region Stockholm. I 89 fall upptäcktes att bilderna inte hade granskats på rätt sätt. För att säkerställa att ingen blivit felaktigt bedömd utsåg regionen två oberoende läkare för att gå igenom dessa fall.

Av de 89 fallen visade det sig att 81 hade fått korrekt diagnos, trots att bilderna inte var fullständigt granskade.

I åtta fall hade kvinnor fått beskedet att de var friska, när de egentligen borde ha kallats till uppföljande undersökning.

Har fått besked

– Sjukhusen har kontaktat samtliga kvinnor som fått ett felaktigt besked. Kvinnor som inte blir kontaktade kan känna sig trygga med att ha fått en korrekt bedömning på sin senaste undersökning. Får man symtom eller förändringar i brösten ska man alltid söka vård, säger Johan Bratt.

Region Stockholm har anmält händelsen till Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg (IVO).