Boken handlar om pojken Otto som precis fyllt fyra år, vilket firas med ett födelsedagskalas. Till sin glädje får han en klänning i present av sina föräldrar.

– Under kalaset kommer det släkt som kanske inte är lika vidsynta, och som tisslar och tasslar om honom. Han överhör och blir ledsen, berättar Malin Ericsson.

Tanken bakom boken väcktes efter att hon fått höra flera historier från vänner med barn i samma ålder. Deras pojkar har velat klä ut sig i sina systrars prinsessklänningar, vilket ofta har mötts av otrevliga kommentarer.

Malin Ericsson har själv upplevt kritik när hennes fyraåriga son velat bära klänning.

– Han har en storasyster som han ser otroligt mycket upp till och ville precis som hon alltid ha klänning. För oss har det aldrig varit något konstigt. Om han vill ha en klänning så får han ha det.

En specifik händelse fick hennes son att plötsligt börja backa. Den där älskade klänningen han ständigt ville bära fick hänga kvar i garderoben.

– Jag hörde senare att ett barn på förskolan hade sagt att pojkar inte har klänning, och efter det ville han inte ha den längre. Efter det kände jag bara att historien kom till mig och jag behövde helt enkelt sätta den på papper.

Huvudkaraktären Otto överhör släktingarnas elaka kommentarer. "Sedan vänder det såklart på slutet, att en Otto också kan ha en klänning", säger Malin Ericsson.

Huvudkaraktären Otto överhör släktingarnas elaka kommentarer. "Sedan vänder det såklart på slutet, att en Otto också kan ha en klänning", säger Malin Ericsson.

Privat

Landat i att det är okej

Hennes förhoppning är att boken ska öppna upp för ett naturligt samtal om att det är okej att vara som man är.

– Det är fortfarande så otroligt styrt av normer, hur det bör och inte bör vara. Om man inte följer normer så kommer det mycket kommentarer, redan i den yngre åldern. Det är just då det grundläggande tänket sätts, och när man är så liten kan man inte stå emot sådant.

Hennes två barn har varit mycket involverade under skrivandet och har fått vara med under hela arbetets gång.

– Otto är väldigt populär hemma hos oss. Nu har han landat i att Otto också kan ha en klänning, men han vill inte bära det så ofta längre.

Vill skriva en bokserie

Malin Ericsson har haft en dröm redan som liten att bli författare. Det satte sig tidigt i och med att hennes mormor arbetade på ett bokförlag.

– Jag har alltid skrivit privat på ett eller annat sätt, men eftersom jag har två små barn finns det inte jättemycket tid. Det har varit mycket kvällar när barnen somnat, och jag har skrivit stora delar av texten i anteckningar på mobilen när barnen somnat på min arm.

Malins mål är att göra en hel bokserie om karaktären Otto.

Malins mål är att göra en hel bokserie om karaktären Otto.

Privat

Boken, En Otto kan också ha klänning, lanseras på Bokmässan i Göteborg den 29 september. Efter det hoppas hon på att kunna göra en bokserie om karaktären Otto.

– Jag vill lyfta flera problem som barn ställs inför. Det jag är ute efter i skrivandet är att stärka någon där ute, då känner jag att jag har gjort något.