Malin Samson från Märsta har precis släppt sin debutbok, Från utbränd till livsglöd. En bok som handlar om det som titeln säger. Att vara sjukskriven för utbrändhet och vägen tillbaka till ett någorlunda normalt liv igen.

För Malin Samson började det som för många andra, med ökade arbetsuppgifter samtidigt som hon hade svårt att säga nej. Hon upplevde också att hon inte fick tillräckligt med stöd på arbetsplatsen.

– Det blir bättre sen, du är duktig, det ordnar sig, sade de, säger Malin.

Det blev inte bättre sedan. Det blev mycket värre. Malin sov allt mindre på nätterna och började glömma saker. Några första varningar innan det brast ordentligt för henne.

– Jag hade en vecka kvar till semestern. På lördagen gifte sig prins Carl Philip och Sofia och jag satt och tittade på tv och grät för att det var så vackert. Sedan slutade jag inte att gråta, säger hon.

På måndagen därefter kom Malin bokstavligen inte ur sängen. Hennes man fick ta henne till läkaren och hon blev sjukskriven. Den första av många sjukskrivningar för Malin.

– Det tog ett år under sjukskrivningen innan jag förstod att jag var utbränd. Jag skulle ju tillbaka på en gång, det var bara så. Plikten framför allt, säger hon.

Många personer har råkat ut för samma sak som Malin.

De senaste tio åren har antalet sjukskrivna på grund av stress ökat i hela riket, även i Sigtuna enligt Försäkringskassans statistik. 2010 låg siffran för sjuskrivning på grund av stress på 24 i Sigtuna. Sedan dess har kurvan pekat stadigt uppåt och idag ligger motsvarande siffra på 142 personer. Enda undantaget i den stigande trenden var våren 2020 då sjukskrivningarna nästan halverades i Sigtuna kommun, men nu är de tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

Malin har skrivit dagbok sedan hon var nio år. Det har varit ett sätt för henne att ventilera sina tankar och känslor. Under sin sjukskrivning skrev hon mycket i dagboken. Och på det som tillslut blev den bok hon nu har släppt. Det har hjälpt henne tillbaka.

– När jag var nio år hade jag tre drömmar i livet. Det var att gifta mig, att jobba på Viking Line och att ge ut en bok. Med den här boken är alla mina drömmar förverkligade, säger hon.

Boken vänder sig till alla som är, har varit eller är på väg att bli utbrända. Men även till anhöriga och människor som känner någon som har symtom av att bli utbränd nära sig.

– Att prata och skriva om psykisk ohälsa är ett ämne som aldrig tar slut. Det finns så mycket man vill få fram och som kanske kan hjälpa andra att förstå eller genomleva det vidriga stadiet det innebär, säger hon.