– Det började under corona då vi var hemma en hel del. Min son satt jättemycket med Ipad och telefon. Jag tänkte att jag måste hitta på något annat att göra, och sedan har det bara fortsatt, säger Malin, 35.

Sonen Harvey har nu hunnit bli 4 år och går på förskola, men Malin är hemma med dottern Grace som precis har fyllt 1.

– De flesta av lekarna passar kanske bättre från ett och ett halvt år och uppåt, ochi den här åldern gäller det att inte ha så mycket som är ätbart, säger Malin.

Grace tycks hur som helst uppskatta dagens aktivitet ute i solen på husets altan. Malin har dukat upp ett bord med färgat vatten, köksredskap, ballonger fyllda med waterbeads som sväller i vatten, och färgglada muffinsformar och vattenballonger – och Grace kastar sig in i vattenleken.

– Det är ett vanligt pysselbord från Ikea men barnen älskar det, och jag också! säger Malin.

Får barn att varva ner

Hon berättar att lekarna hon från början hittade på åt sonen Harvey inte bara fick honom att släppa skärmen med blicken utan även att varva ner och må bra.

– Han är väldigt hyper, alltid på. Sådana här aktiviteter gör att han kommer ner i varv. Han njuter av det, sjunger och pysslar. Nu när han är lite större blir det lite mer fysisk aktivitet. Kanske en hinderbana i huset. Eller att linda in honom i en filt och rulla honom.

Med Harvey använde Malin och hennes man Joel beprövade vaken- och sovrutiner och sömnen funkade väldigt bra. Graces sömn blev en större utmaning, men fortsatt arbete med rutiner har gett resultat.

Malin är diplomerad sömncoach och tycks leva som hon lär. När vi skulle boka tid att ses förklarade hon att det gick bra när som helst på dagen utom 09.30–11.00 och 13.45–15.00 – för då sover Grace.

– Ja, det tar en minut att natta och sedan vet jag att hon sover, så jag kan ta ett bad eller ha Teams-möte. Vi har väldigt mycket rutiner, och båda barnen gillar det.

Ny egenföretagare

I november startade Malin företaget Sovande Barn som erbjuder samtal och kurser för föräldrar som vill ha hjälp med barnens sömn. Det visade sig att efterfrågan var stor. Det nystartade Instagramkontot @sovandebarn fick snabbt många följare och är i dag uppe i nära 3 000, och Malin har redan haft uppemot 100 tvåveckorscoachningar för föräldrar.

– I Sverige är det nästan standard att barn ska sova dåligt, det är som att det ska vara så. Men man går ner sig om man inte får sova, man kan bli deprimerad. Att hjälpa föräldrar ur det är väldigt givande, säger Malin.