I oktober informerades vårdnadshavarna på förskolan om att en polisutredning var igång mot en anställd, men de fick inte veta vilket brott det rörde sig om.

– Vi fick veta att en ur personalen var tagen ur tjänst, säger en förälder med barn på förskolan.

En månad senare, i mitten av november, häktades den anställde misstänkt för våldtäkt mot barn.

Tystnadsplikt och pågående polisutredning gjorde att förskolan inte bekräftade vem som var misstänkt. Föräldrar bad därför om ett möte med kommunen, som avstod.

I onsdags hade kommunen dock ett digitalt informationsmöte med vårdnadshavarna.

Men föräldrarna hade fått mer klarhet i brottet innan dess – när Mitt i förra veckan publicerade en artikel om att det misstänkta brottet handlade om tre fall av våldtäkt mot barn. Brotten ska ha skett på den aktuella förskolan.

Sekretess råder

När utredningen inleddes informerade polisen kommunen om att en anställd misstänktes för brott, men att det rörde sig om ett sexualbrott fick de inte veta.

– Det råder förundersökningssekretess fram till ett eventuellt åtal, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Mitt i har varit i kontakt med rektorn och bett om en telefonintervju. Men kommunen väljer att svara skriftligt i ett mejl från Johannes Pålsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Han skriver att kommunen inte har insyn i utredningen och inte kan vidta åtgärder med risk att störa utredningen.

"Förvaltningen har känt till en polisanmälan och att det pågår en förundersökning mot en anställd. Vår information till vårdnadshavarna har tagit hänsyn till den förundersökningssekretess som råder och vad, hur och när vi informerat har skett i samråd och i vissa fall utifrån tydliga direktiv från polismyndigheten. Det är viktigt för vår del att inte på något sätt försvåra polisens utredning och att också värna om barn och anställdas integritet", skriver han.

Varför öppnade ni en stödtelefon bemannad med psykologer redan i oktober utan att ni kände till att det rörde sig om ett sexualbrott?

"Bara en polisanmälan i sig, utan att veta grunderna, skapar en oro. Det är tack och lov väldigt sällsynt att personal polisanmäls, men också därför som oro då uppstår och av den anledningen valde vi att öppna stödlinjen", svarar kommunens presschef Anna-Klara Lindholm i ett mejl.

Har omhäktats

Flera vårdnadshavare har enligt föräldern som Mitt i har pratat med valt att byta förskola, men hen har låtit sitt barn gå kvar.

– Personen som är misstänkt är inte kvar där. Jag är inte trygg alls, men jag skulle inte heller vara mer trygg med mitt barn på en annan förskola, säger hen.

På onsdagen, 1 december, omhäktades den misstänkte, och åtal ska vara väckt den 14 december om inte omhäktning sker igen. Enligt åklagare Lotta Karlsson förnekar personen brott.