Stämningen är uppsluppen på pressträffen på Folkes på tisdagsmorgonen. De fyra gruppledarna för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Huddingepartiet är påtagligt glada över att presentera Huddinges nya styre.

– Det är med stor glädje och tillförsikt jag kan meddela att vi bildar nytt styre för Huddinge, säger Sara Heelge Vikmång (S) och fortsätter:

– Vi kommer att använda varje skattekrona ansvarsfullt för att kunna satsa på skolan och anställa fler lärare, skapa trygghet i alla bostadsområden i Huddinge och verka för en grön kommun som ligger i framkant när det gäller klimatomställningen.

Efter att en borgerlig koalition ledd av Moderaterna har styrt Huddinge i 16 år blir det alltså nu ett maktskifte. Det möjliggjordes av att Centerpartiet och Huddingepartiet bytte sida.

Samarbete med V

Efter valet för drygt tre veckor sedan stod det klart att Moderaterna backade med 3,7 procentenheter och tappade två mandat. Samtidigt gick Socialdemokraterna framåt och fick två nya mandat.

Den borgerliga koalition som tidigare styrt Huddinge hade dock fortfarande ett mandat mer än de rödgröna. Men det jämna läget öppnade för nya konstellationer och Centern var tydlig med att man öppnade för samarbete med S.

– Vi såg att vi i den gamla konstellationen skulle få en svagare majoritet och bli ännu mer beroende av SD. Dessutom uppfattade vi bland väljarna att det fanns en önskan om en nytt styre. Det har funnits en stor samsyn och vilja att samarbeta mellan oss fyra partier i den nya konstellationen, säger Tomas Selin (C).

De fyra partierna får tillsammans 26 mandat. Man har ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet och tillsammans med V får man 32 mandat.