Ända sedan 1907 har den konstgjorda blomman varje år sålts av tusentals barn i Sverige under några veckor i april. Av det som säljs av scouterna i Väsby går 10 procent av intäkterna till barnen som säljer, 10 procent till scoutkårerna och resten till barnrättsorganisationen Majblomman.

Därifrån delas de ut bland annat som ekonomiskt stöd till enskilda barn och till forskningsprojekt som förbättrar barns villkor.

I år startade försäljningen den 10 april och i Upplands Väsby fick den en blomstrande start.

– Efter mindre tid än en vecka har scouterna sålt majblommor för nästan 60 000 kronor, säger Benny Flodqvist, ordförande i Bollstanäs Majblommeförening, som har ett nära samarbete med Bollstanäs scoutkår.

Och det luktar redan rekord. Enligt Benny Flodqvist sålde scouterna för totalt 110 000 kronor förra året.

– Vi har en ökning av intäkten med i storleksordningen 10 000 per dag, så allt pekar på rekord.

Benny Flodqvist, ordförande i Bollstanäs Majblommeförening, hoppas på rekordförsäljning i år. "Då kan vi hjälpa fler."

Benny Flodqvist, ordförande i Bollstanäs Majblommeförening, hoppas på rekordförsäljning i år. "Då kan vi hjälpa fler."

Charlotte Arwedsson

Som smör i solsken

Blommorna verkar gå åt som smör i solsken.

– Redan efter tre dagars försäljning var vi tvungna att beställa mer blommor från Majblomman centralt. Då var vårt lokala lager utdelat till säljarna.

Senaste årens inflation, höga ränteläge och höjda matpriser gör att fler behöver hjälp med det lilla extra som till exempel skor, kläder och fritidsaktiviteter.

– Under 2023 har vi betalat ut 25 000 kronor mer i bidrag än 2022 så all försäljningsökning har vi stor nytta av, säger Benny Flodqvist.