På fredag skulle Magdalena Andersson ha tillträtt formellt som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men bara timmar efter att hon valts av riksdagen på onsdagsförmiddagen bad hon talmannen Andreas Norlén (M) om att få bli entledigad.

Miljöpartiet ville inte längre ingå i en koalitionsregering när det stod klart att Socialdemokraternas budgetförslag röstats ner. Den kommande regeringen måste i stället regera med budgeten som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tagit fram.

”Enligt konstitutionell praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande måste gälla även när riksdagen har valt en ny statsminister”, skriver Magdalena Andersson på Facebook.

Vill fortfarande bli statsminister

Men hon förklarar att hon fortfarande vill leda landet.

”Jag har också meddelat att jag fortsatt är redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering.”

Hon anser att hon har samma förutsättningar som när hon valdes på onsdagsförmiddagen.

”De överenskommelser som jag och mitt parti har ingått gäller fortfarande om jag skulle bli statsminister, vare sig Miljöpartiet deltar i regeringen eller ej. Miljöpartiet har också meddelat att de accepterar mig som statsminister i en socialdemokratisk enpartiregering.”