Det är trettonde året i lägenheten i Högdalen för Marcus Lindbom. David Gray spelas på hög volym och plåtarna är framplockade när Mitt i kommer på besök en fredagsförmiddag. Mer vanligt är att det blir hiphop eller hårdrock i bakgrunden när Marcus lagar mat, berättar han. I dag ska det bli fläskfilé med rostad potatis. Cocktailtomater och bearnaisesås.

Det blir mycket husmanskost. Varje veckoslut lagar Marcus Lindbom fyra rätter som han kör ut på söndagarna. I ungefär ett år har han drivit "Mackans matlådor". Innan dess var livet mörkare.

– När jag gick i skolan var jag väldigt blyg. I och med att jag är rödlätt så hade jag lätt att rodna när jag blev generad och mobbades för det. En känsla som hängde kvar väldigt länge, säger Marcus Lindbom som tog studenten för tjugo år sedan.

– Efter det jobbade jag med lite olika sysslor på farsans företag. Men jag hade det svårt socialt, speciellt om jag skulle säga något på ett möte.

"Stressad och nere"

Marcus fick kontakt med psykiatrin och fick diagnosen social fobi.

– Jag har haft mycket ångest och det har påverkat mig när jag har sökt jobb, jag har känt att "jag kommer inte att klara det här". Samtidigt blev jag stressad och nere av att gå sysslolös så länge.

I flera år var Marcus Lindbom arbetslös. När han gick i KBT för social fobi började han må bättre och hoppade på en kockutbildning.

I flera år var Marcus Lindbom arbetslös. När han gick i KBT för social fobi började han må bättre och hoppade på en kockutbildning.

Angie Gray

Han började gå i kognitiv beteendeterapi i grupp.

– Vi fick utmana oss själva på olika sätt. En av mina uppgifter var att hålla ett föredrag inför gruppen och samtidigt skulle jag hålla i en röd pärm. Det filmades och i efterhand kunde jag se att jag inte var så röd i ansiktet som jag trodde, säger Marcus Lindbom, som började må bättre och fick en del ströjobb.

Men mestadels av tiden fram till att han bestämde sig för att gå en kockutbildning gick han arbetslös. Promenader med familjens hund lyfte vardagen.

– Behandlingen gjorde att jag blev så pass stark att jag kunde gå utbildningen. Målet var att jobba inom förskolan, men eftersom jag var färdig mitt under pandemin fanns det många erfarna kockar att tävla om jobben med.

Positivt gensvar

Idén att starta eget växte fram. I början av 2022 la han ut ett inlägg i en lokal grupp på Facebook för att se om det fanns intresse för att köpa hemlagade matlådor. Responsen var positiv.

I dag samarbetar Marcus med PRO Vantör och en hel del kunder är äldre, men där finns även barnfamiljer och singelhushåll. Lådorna säljer snabbt slut.

– I början gjorde jag 80 lådor i veckan, nu ligger jag runt 50. Sista tiden har jag nästan börjat känna mig lite utbränd. Men framför allt har jag kul. Jag får mycket positiv feedback. Och nu när jag går på fest och någon frågar vad jag jobbar med så har jag något att säga.