– Vi är tacksamma för alla vaxholmare som gett oss sin röst så att vi kommer tillbaka som största parti i kommunen, säger Tina Runhem (M), som nu hoppas bli kommunstyrelsens nya ordförande i Vaxholm.

I de tre senaste valen har moderaterna gått tillbaka kraftigt, men nu tycks trenden ha vänt och partiet ökar från 7 till 8 mandat. Samtidigt backade konkurrenten Waxholmspartiet från 8 till 6 mandat, då 6 av 7 valdistrikt är räknade.

Ingen egen alliansmajoritet

Hur det nya styret kommer formeras i Vaxholm är ännu oklart. Från moderat håll har man inte tagit några kontakter än, utom att man är eniga om att man kan samregera med L och KD.

– Var centern befinner sig i det politiska landskapet vet vi ännu inte, säger Tina Runhem.

Vilka kan ni samarbeta med?– Det kan jag inte svara på idag. Vi pratar med alla och har haft bra samarbeten både med oppositionen och mittenstyret under mandatperioden.

I förra valet, 2018, tappade allianspartierna sin majoritet eftersom moderaterna backade kraftigt. Uppstickaren Waxholmspartiet blev störst, men MP, V och M valde i stället att stötta ett minoritetsstyre bestående av C, L och S, (10 mandat av totalt 31). Till kommunstyrelsens ordförande 2019-2022 valdes Malin Forsbrand (C).

Den framskjutna positionen skulle kunnat gynna C, men i valet 2022 går centern tillbaka något, även om man ser ut att få behålla sina fyra mandat: – Vi har suttit i styre och många har attackerat centern. Men mandatmässigt ser det inte ut att ha hänt jättemycket i Vaxholm, säger Malin Forsbrand (C).

https://www.mitti.se/nyheter/waxholmspartiet-fortsatt-starkt-trots-avhopp/repvim!b0T296OoXg7mRCvvZ4AbVg/

Hon konstaterar att de klassiska allianspartierna C, M, L och KD tillsammans får 14 mandat enligt det preliminära valresultatet.  Det är två för lite för att uppnå majoritet, precis som i valet 2018. – Det är klurigt med tio partier på 31 mandat. Men vi ska göra vårt för ett så ansvarstagande och stabilt styre i Vaxholm som möjligt, säger hon.

Är någon dörr stängd?

– SD kommer vi inte att samarbeta med. Det sa vi redan efter förra valet.