När Reuterskiölds nuvarande mandatperiod är till ända har han suttit som kommunstyrelsens ordförande i åtta år. Lika länge har han då varit kommunalråd för Moderaterna på Ekerö.

– Det är ganska länge, konstaterar KSO:n.

Därför har han nu beslutat sig för att lämna över stafettpinnen. Inte med omedelbar verkan, men efter nästa val.

Även om Adam Reuterskiöld poängterar att han inte tänker släppa kommunpolitiken, har andra frågor börjat engagera honom allt mer. Mycket som påverkar Ekeröborna är sådant som sker i regionen och riksdagen, menar han, varför han nu tänker söka sig just dit.

Fortsatt engagemang lokalt

På de nivåerna vill han bland annat jobba med att slå vakt om äganderätten. Han anser också att pengarna till myndigheter och verk går att använda klokare än i dag, och vill jobba för att ge alla möjligheten att "välja efter förmåga".

– Erfarenheten som kommunpolitiker tar jag med mig i de nya uppdragen. Jag är också lantbrukare här ute, så jag kommer alltid att ha ett intresse för Ekerös utveckling och engagera mig i det. Men inte på samma nivå eller funktion jag haft hittills.

Vad tycker du har varit viktigast att uträtta under dina år som ordförande?– Jag brukar prata om "Ekeröandan". Det är det som är det svåraste, att bibehålla den lantliga och trevliga gemenskapen samtidigt som vi blir fler och växer.

Hur tycker du att det har gått med den biten?

– Jag tycker att vi har ett tryggt och bra samhälle, en gemenskap. Men vid tillfällen när man växer som kommun ställer det också krav på att göra det på ett bra sätt, så att vi får så bred uppslutning som möjligt.