Omkring 100 000 PEth-tester analyseras varje år vid Karolinska universitetslaboratoriet, hittills i år närmare 40 000.
Användningen av testresultaten, som kan indikera alkoholmissbruk, kritiseras nu. Detta då Transportstyrelsen dragit in körkort för personer utan missbruk, enligt ett antal vittnesmål i media, enbart utifrån resultaten av testerna och utan att personerna varit medvetna om testförfarandet.
– Det skapar oro hos människor, och kan leda till att man inte uppsöker vård av rädsla att förlora körkortet. Dessutom är det rättsosäkert och nu föremål för domstolsprövning, säger oppositionsrådet Kristoffer Tamsons (M), som lagt ett förslag om ett stopp i regionstyrelsen.
Fram tills rättsläget klargjorts menar Tamsons att metoden bör pausas. Han föreslår även att en tydlig samtyckes‑ och informationsrutin införs där inga tester delges Transportstyrelsen utan patientens skriftliga samtycke.
Praxis
Men enligt Magnus Isacsson, specialist i allmänmedicin vid Ekerö vårdcentral och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, är samtycke med patienten praxis.
– Man informerar patienten om att man tror att hen dricker för mycket, och föreslår ett blodprov. Och så tar man ett nytt prov efter någon månad. Är det då fortfarande för högt är man skyldig att rapportera det, säger han.
Men om patienten uteblir från återbesöket?
– En svår situation. Man får försöka etablera en dialog. Men är värdet i det första provet skyhögt skulle jag nog rapportera, säger Magnus Isacsson, som menar att man även måste väga in att rattfulla bilister är en trafikfara.
Många glas
När det gäller att avgöra om en person missbrukar alkohol anses ett PEth-värde över 0,3 mikromol/liter visar på en konsumtion på 28-42 glas vin i veckan under lång tid, enligt Transportstyrelsen.
Halveringstiden, alltså hur länge PEth kan påvisas i blodet, varierar mellan 4 och 10 dygn. Det uppvisade värdet avspeglar de senaste veckornas alkoholintag.
Transportstyrelsen ser nu över sina riktlinjer efter kritiken, och statsrådet Andreas Carlsson (KD) skriver i ett interpellationssvar att han ser positivt på att myndigheten tar "ett steg bort från den praxis som har utvecklat sig på området".