Om mindre än två månader stänger den exklusiva restaurangen Brutalisten på Regeringsgatan 71 för gott. Den 20 december äger den sista serveringen rum.
”Nu har tiden kommit för att säga farväl till vår restaurang i Stockholm. Vi går vidare in i ett nytt kapitel i Italien, och till fler pop ups runt om i världen”, skriver konstnären Carsten Höller i ett inlägg på Instagram.
Restaurangens resa startade 2018, med ett manifest på 13 punkter som Carsten Höller skrev. I samarbete med den välmeriterade kocken Stefan Eriksson öppnade restaurangen 2022.
Konceptet har varit att råvaran styr, och i huvudsak har en huvudingrediens varit i fokus i varje enskild rätt. Menyn har bestått av tre olika rätter: Ortodox brutalist (med endast en ingrediens), Brutalist (en ingrediens, vatten och salt), samt Semi-brutalist (som innehåller ett par ingredienser).
Aktuellt med rutschkana
Under december hålls det årliga julbordet som vanligt.
I inlägget på Instagram tackar konstnären Carsten Höller alla som varit inblandade i Brutalisten. Just nu är konstnären aktuell med konstverket Stockholm Slides, två rutschkanor från Moderna museets tak.
My Matson/Moderna museet
I inlägget beskriver Carsten Höller de drygt tre åren som en fantastisk tid, med ”underbara middagar och oförglömliga möten med både mat och människor”.
”Hur många gånger har vi inte hört: ”Brutalistisk gastronomi är en briljant idé, men jag visste inte att det skulle smaka så gott!”, skriver han.
Enligt Dagens Industri omsatte bolaget Brutalisten AB 6,6 respektive 6,3 miljoner kronor de två senaste räkenskapsåren, och redovisade varje år negativa rörelseresultat på 2–3 miljoner kronor.
Just nu är konstnären aktuell med konstverket Stockholm Slides, de två 39 meter långa rutschkanorna från Moderna museets tak.