Lyxkrogar rullar in på p-däck i Solnas C

Snart kan Solnabor käka nylagat från innerstadskrogar som Riche och Sturehof. Var maten tillreds? På Solna centrums parkering.

  • Publicerad 15:30, 22 okt 2021

Solna känns som en väldigt bra lanseringsplats

Spökkök – har ni hört begreppet?

Företeelsen går ut på att restauranger flyttar ut sin matlagning och finns i närheten där folk bor. På parkeringen utanför Solna Centrum, för att vara mer exakt.

Bakom idén KitchenGrowth står en entreprenörstrio som sett hur trenden vuxit fram utomlands.

– Ghost kitchens är inte etablerat i Sverige än, det här blir vårt första. Solna känns som en väldigt bra lanseringsplats, säger Varga Moshtagh, vd.

Två kök kommer i nästa vecka att rulla in på p-däcket utanför Solna centrum. Sedan flyttar ett flertal restauranger – innerstadskrogarna Riche, Taverna Brillo, Sturehof och en ännu hemlig aktör, in sina kockar.

– Vi bygger köken som små Attefallshus. Det är rejäla eldrivna restaurangkök med avlopp, maskinpark, fettavskiljare, väldigt mycket teknik. Allt är anpassat för att de som jobbar ska kunna fokusera på att laga mat och slippa ha hand om servering och betalning, eftersom maten hämtas direkt på parkeringen av matbud och hanteras via app.

Varför inte beställa direkt från den restaurang man vill äta från?

– De här restaurangerna levererar inte till Solna i dag, så du får ett utbud i ditt område som inte funnits. Leveranstiden blir kortare när matbudet slipper springa runt i centrumet och leta efter restaurangen, så maten håller sig varm hela vägen hem.

Hur ser ni på risken att konkurrera ut matställena i Solna C?

– Ju större utbud desto bättre tror vi. Om intresset för matapparna ökar i området är det bra för alla. I slutändan når vi förhoppningsvis en punkt där matbuden kan hämta från många krogar på samma gång, så till exempel kollegor kan beställa sushi, hamburgare och något tredje och dela leveranskostanden.

Varför just Solna?

– Solna har rätt målgrupp, men utbudet har inte hunnit med efterfrågan. Allt klickade. Kommunen jobbade snabbt och gav tillfälligt bygglov och Unibail Rodamco ville testa trenden. Det är sannolikt att vi kommer att öppna fler spökkök i Solna framåt.

Preliminär öppning är första veckan i november.

Käk i rullning. Entreprenörstrio testar trenden med spökkök i Solna. Snart flyttar kockar från bland annat Riche in. Foto: Privat/Mostphotos