FELSTÄMT? Noterna som visas upp i fönstret på NK:s julskyltning klingar falskt. Foto: Privat

LYSSNA: Så här knasigt låter NK:s julsång

NK:s julskyltning är vida berömt. Men i år har de trampat i klaveret.

  • Publicerad 11:31, 27 nov 2020

I veckan var Ida Lundén, 49, från Midsommarkransen inne i stan på ett ärende. Hon ville inte åka tunnelbana hem utan bestämde sig för att istället ta en promenad.

När hon ändå var ute och gick passade hon på att titta förbi NK och deras klassiska julskyltning.

– Jag gick och tittade i fönstren. I ett av dem såg jag ett notblad till Gustaf Nordqvists klassiska ”Jul, jul, strålande jul”.

Men det var något som inte stämde.

– Noterna ser verkligen fina ut i skyltfönstret. Det är jättefint gjort så ingen skugga ska falla över NK. Men de som kan noter ser att det är helt fel, säger Ida.

Lyssna här hur det låter

Det ska tilläggas att Ida Lundén inte är vem som helst. Hon har hållit på med musik i hela sitt liv, gått elva år på Musikhögskolan och arbetar idag som tonsättare.

"Bajs istället för kärlek"

Ida tog en bild på noterna i skyltfönstret och när hon kom hem matade hon in dem i ett notskrivningsprogram. Även för den tondöve stod det klart att det lät allt annat än som den klassiska jullåten.

– Det är inget fel på hur noten ser ut. Men den har hamnat helt fel. Det är ungefär som om man ritar ett vackert kinesiskt tecken som betyder kärlek, men råkar rita det lite annorlunda så att det i stället betyder bajs, säger Ida.

Det blir en annorlunda – men vit – jul på NK

Hon har nu fått höra att NK ska byta det felaktiga notbladet i skyltfönstret. Det vill absolut inte Ida.

– Nej! Jag tycker den ska vara kvar. Redan nu är det många som skrivit att de vill komma och titta. De kommer få en helt ny kundgrupp. Många musiker vill komma dit och spela. NK ska vara glada att de skrev fel. Jag tycker absolut ingen skugga ska falla över dem, säger Ida och skrattar.

Mitt i söker NK för en kommentar.

TONSÄKER. Ida Lundén arbetar som tonsättare. Hon upptäckte att NK:s julskyltning var minst sagt felstämd. Foto: Privat