Så sent som förra helgen skedde en skottlossning mot en lägenhet i Norsborg. I måndags samlades personal från Botkyrka kommun, polisen och de lokala bostadsbolagen i en gemensam kommundelsvandring i syfte att stärka tryggheten i området och samtala med oroliga Hallunda- och Norsborgsbor.
Det är den här typen av kraftsamlingar i orten som gör det fint att bo här, tycker Hallundabon Victoria Escobar. Hon är född och uppväxt i de norra kommundelarna, i synnerhet Hallunda-Norsborg. I dag sitter hon i riks-idrottsstyrelsen och är medgrundare till Changers hub som arbetar för att hjälpa unga i Botkyrkas – och Sveriges – ytterstadsområden att förverkliga sina drömmar.
– Vi har alla en viktig funktion för att vårt närområde ska bli den plats vi vill bo, leva och verka i. Jag tror att för att vi ska kunna jobba med en progressiv områdesutveckling behöver alla vara med och bidra med sina respektive sakexpertiser, säger hon.
Hamnat efter
Hallunda och Norsborg har hamnat på efterkälken i polisens arbete i Botkyrka. Det är främst Alby och Fittja som äter upp mest polisiära resurser, trots att även Hallunda och Norsborg anses av polis vara särskilt utsatta. Men Botkyrkapolisen har haft möjlighet att vara mer synliga i Hallunda-Norsborg sedan vistelseförbuden har visat sig effektiva i kampen mot de öppna drogscenerna i Fittja och Alby.
Men det biter inte i Hallunda-Norsborg, där brottsligheten är en annan.
– Vi ser mer grovt organiserad kriminalitet i området med en hel del utförare och möjliggörarare för det grova våldet, säger lokalpolisområdeschef Michael Johansson.
Michael Johansson är lokalpolisområdeschef i Botkyrka.
Albin Tingstedt
– Vi gör det bland annat genom att försöka ha en högre närvaro i Hallunda-Norsborg. Vi gör person- och fordonskontroller för vi ser att de kriminella transporterar sig själva, vapen och narkotika i bilar.
Förblir särskilt utsatt
För tio år sedan presenterade Polismyndigheten sin första lista över utsatta områden. Två år senare kom den första uppdateringen av listan och då fanns Alby, Fittja och Hallunda-Norsborg på listan över särskilt utsatta områden, och så har det sett ut sedan dess.
Men faktum är att Hallunda inte uppfyller kraven för att klassas som ett särskilt utsatt område i dag. I stället tycks orten vara mer av ett riskområde, enligt en ny rapport från kommunen. Men så länge den skrivs ihop med Norsborg anses Hallunda-Norsborg förbli ett särskilt utsatt område.
Senare i år gör Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) en ny bedömning, till vilken Botkyrkapolisens lämnat sin lägesbild.
– Frågan om att dela på dem har varit uppe för diskussion. För vi kan se att livsvillkoren och de socioekonomiska aspekterna är bättre i Hallunda än Norsborg men att det fortfarande finns viss kriminell påverkan, säger kommunpolis Björn Johansson.
Björn Johansson är kommunpolis i Botkyrka.
Malin Lövkvist
Han tror inte att en uppdelning är aktuell inför listan som presenteras senare i år.
Inkludera civilsamhället
Victoria Escobar ser inte en lika tydlig uppdelning mellan de två kommundelarna. Snarare tvärt om. Hon tycker att den uppdelningen var tydligare när hon växte upp, men att områdena nu tycks ha växt samman.
– Då var det lite finare att bo i Hallunda – de hade finare innergårdar, parklekar och ett bättre grannskap. Sådant fanns inte lika mycket i Norsborg. Nu tycker jag att grannskapskänslan har försvunnit lite från Hallunda, medan utvecklingen av parker och gårdar i Norsborg har blivit bättre.
Jelena Thaher upplever att det satsas på Hallunda. När hon flyttade hit för 20 år sedan bodde hon först i en hyresrätt. Då upplevde hon att området utanför huset inte var så välkomnande. ”Nu har de målat om, byggt cykelgarage och byggt lekplatser. Det är stora förändringar. Och det är därför jag bor här: allt finns.”
Albin Tingstedt
Samtidigt kan det finnas fördelar med att området ser sig om ett i stället för två, tror Victoria Escobar. I synnerhet när man också ska arbeta för ett bättre område där fler unga väljer fritidsaktiviteter över kriminalitet. I dag slipper barn i Hallunda välja bort aktiviteter bara för att de hålls i Norsborg, och vice versa.
– Jag tycker att idrotten har växt i norra generellt och föreningarna här är bra på att förstå kontexten de verkar i. De förstår att de inte kan ha höga medlemsavgifter eftersom många familjer inte har råd att betala, säger hon.
Hur viktigt är ett fungerande föreningsliv för områdets framtida utveckling?
– Helt avgörande. Vi behöver alla ha sammanhang där vi känner oss trygga, glada och lär oss nya saker. Om man inte har det låser man in sig och blir ensam. Eller söker sig till platser där man får bekräftelse. I Hallunda-Norsborg finns grymt fantastiska idrottsverksamheter som är i gång morgon, dag och kväll. Ja, jag skulle säga 24-timmarsverksamhet för barn och unga. Och vi måste alla bli bättre på att lyfta fram det goda arbete de gör för de syns inte i debatten i dag.