Upp och bort från Edsviken. "På tre år har vi plockat upp 80 ton däck. Hade de legat kvar så hade de brutits ner till mikroplaster och oljor i vattnet", säger Eriq Agélii. Foto: Sol-Britt Eriksson

Lyckad skräpplockardag på Edsvikens botten

I snart fyra år har de två ideella dykprojekten Rena Botten och Rena Mälaren hämtat upp hundratals ton skräp från bottnarna i havet och Mälaren. Nyligen var det dags för en insats i Edsviken.

  • Publicerad 08:15, 1 maj 2021

Under ytan är det en soptipp

– Under ytan är det en soptipp. Vi är hobbydykare som gör det här på eget initiativ, så säkerheten kommer först. Hittar vi en gifttunna så lämnar vi den. Fokus är på plast, däck och batterier. En glasflaska på fem meters djup får ligga kvar. Den gör ingen skada, tvärtom kan den bli ett habitat för fisk, säger Eriq Agélii som var med och drog igång Rena Botten tillsammans med dykorganisationen GUE Sweden.

Det är en solig men kylig lördagsmorgon på Turebergs båtklubb. Eriq Agélii och Fredrik Johansson från Rena Mälaren står vid klubbhuset och har en liten dragning för de 10–15 personer som ska hjälpa till på land med att få upp dykarnas fynd på bryggan och därefter skölja av dem.

Briefing. Fredrik Johansson från Rena Mälaren, Eriq Agélii från Rena Botten, och Benkt Kullgaard från Rotary Sollentuna. Foto: Tomas Stark

– Ni kommer att bli väldigt skitiga. Och ni kommer att få lyfta tungt. Vi dykare har hjälp av vattnet när vi lyfter, men det har inte ni, säger Eriq Agélii.

Rotary bjöd in

Även de som ska jobba på land är frivilliga krafter, nästan alla från Rotary Sollentuna, föreningen som har bjudit in de två ideella dykarsällskapen till Edsviken.

– De dyker efter skrot nästan varje helg, men det här är första gången de dyker tillsammans, säger Benkt Kullgard från Rotary Sollentuna.

Rena Botten ska dyka från bryggorna söder om båtklubben medan Rena Mälaren utgår från bryggorna norr om klubben.

Instruktioner. Eriq Agélli berättar lite om hur det kommer att gå till för några av de frivilliga på land. Foto: Tomas Stark

Fredrik Johansson förklarar att tre ryck i repet är en varning som betyder att något har hänt och att hjälp ska tillkallas. Men förhoppningsvis ska dykaren kunna följa linan och dyka upp vid bryggan och signalera med tummen upp, vilket betyder dra upp.

– Det är ännu kallt i vattnet så det blir nog max en timmes dykning. Sedan behöver vi komma upp och ta en kaffe, säger Eriq Agélii medan han kränger på sig sin dykardräkt.

Snart redo. Eriq Agélii trär på sig dykardräkten. Lite extra kul att dyka i Edsviken, tycker Eriq Agélii som är Solentunabo (Rotebro). Foto: Tomas Stark

Dyig botten ger dåligt sikt

Fem dykare från Rena Mälaren och tre från Rena Botten deltar, och det dröjer inte länge innan de signalerar till folket på bryggan att det är dags att dra upp repet.

Skrotfynd efter skrotfynd fiskas upp, även om det snabbt blir svårjobbat under ytan då sikten försvinner nästan helt när bottens dy rörs upp.

Hjälp på land. Frivilliga från Rotary bemannade bryggorna och var en förutsättning för att dykarna skulle kunna jobba. Foto: Sol-Britt Eriksson

– Edsvikens botten är extremt dyig. Det gör att skräpet sjunker ner och att vattnet grumlas väldigt snabbt, säger Eriq Agélii.

Två fulla släpkärror med båtbatterier, däck, plastslangar och en del annat plockas trots allt upp från Edsvikens botten.

Hopp från bryggan. En av dykarna från Rena Botten ger sig ner i Edsvikens vatten. Foto: Sol-Britt Eriksson

– Är det enklare dykförhållanden kan vi hitta betydligt mer på samma tid, men det gör inget. Den stora poängen med det vi gör är att visa båtklubbarna, och andra, vad som händer när skräp kastas i vattnet. Hade det sett lika illa ut på land så hade folk skrikit högt, men det här är accepterat bara för att det är under den vackra ytan, säger Eriq Agélii.

Fynd på en timme. Allt detta skräp låg på Edsvikens botten, i närheten av bryggorna som tillhör Turebergs vbåtklubb. Foto: Sol-Britt Eriksson

180 ton sedan 2018

Rena Botten har sedan starten 2018 plockat upp cirka 80 ton skräp från bottnarna. Totalt har ett 100-tal dykare varit involverade. I dag dyker man minst en gång i månaden

på olika håll i landet.

Rena Mälaren bildades också 2018 och sedan dess har man plockat upp cirka 100 ton skräp, bland annat 16 ton elsparkcyklar och 19 ton bilbatterier.

Bilbatterierna innehåller frätande svavelsyra och tungmetallen bly som kan orsaka allvarliga neurologiska skador. Bildäck, som också är ett vanligt bottenfynd, innehåller PAH-oljor som är cancerframkallande och bryts med tiden ned till mikroplaster.

Visa merVisa mindre

Så lång tid tar det för naturen att bryta ned skräpet

Plastpåsar: 50–100 år.

Tuggummi: 20–25 år.

Cigaretter: 1–100 år.

Aluminiumburkar: 200–500 år.

Petflaskor: 450–1 000 år.

Glas: 1 miljon år.

Källa: renamalaren.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39

Advokat varnas – ska betala straffavgifter

Nyheter Blev anmäld till Advokatsamfundet En advokat i Sollentuna blev anmäld till Advokatsamfundet av en annan jurist och en klient. Nu måste hen betala straffavgifter på sammanlagt 10 000 kronor för att inte ha yttrat sig i tid om...torsdag 13/5 9:15