Spontansång. Förra året bjöd operasångerskan Johanna E Martell på opera utanför Kulturhuset i Handen. Foto: Thomas Hultgren

Lyckad pop up-festival tillbaka i Haninge

Idag inleds kulturfestivalen #ViärHaninge. Precis som förra året blir det en coronaanpassad festival där föreställningarna kommer poppa upp oannonserat på olika platser i kommunen.

  • Publicerad 08:00, 24 aug 2021

Det gäller att ha ögon och öron öppna, det kan ske var som helst

En dikt som läses upp från en balkong, en akrobat i ett träd eller en eldkonsert vid busshållplatsen? Vad som helst kan ske när pop up-kulturfestivalen #ViärHaninge sätter igång i veckan.

Idag inleds festivalen och till och med den 2 oktober kommer ett 40-tal olika typer av kulturhändelser dyka upp på olika platser i Haninge.

Favorit i repris

Förra året var första gången som kommunen anordnade pop-up festivalen istället för den årliga Haningedagen. Men efter de positiva reaktioner som festivalen fick har man nu beslutat att göra samma sak i år igen.

– Det var väldigt lyckat och reaktionerna var ju överväldigande bra från både medverkande och från de som hamnade mitt i föreställningarna, säger Marina Seinegård (C), ordförande i kultur- och demokratinämnden.

Turn up. Scen och dansgruppen Turn up bjöd på dans vid Gålö havsbad och i Rudan under förra årets festival. Foto: Thomas Hultgren

Konsert. Förra året bjöd det svenska bandet Sûperstar Orkestar på balkanmusik i Jordbro. Foto: Thomas Hultgren

Hemlighetsfull

Förra året färgade pandemin planeringen av festivalen, bland annat kunde man undvika att skapa folksamlingar genom att inte berätta var och när kulturakterna skulle ske utan lät dem bara poppa upp på olika platser i Haninge.

Men hemlighetsmakeriet verkar ha gått hem och Marina Seinegård tror att överraskningsmomentet ledde till att allt fler fick ta del av arrangemangen.

– Det tillgängliggör kulturen för alla när vi kan vara överallt, förra året skedde uppträdanden både på en strand men också vid busshållplatser. Vi når personer som annars kanske inte skulle komma och kolla.

Det verkar även som att festivalen kan bli något som kommunen fortsätter med framöver.

– Jag skulle kunna tänka mig att detta fortsätter efter pandemin också eftersom vi nådde en sån stor grupp, det kan absolut bli något vi satsar på framöver.

Marina Seinegård är tydlig med att hon själv inte vet vad som kommer att ske vart under festivalen, men det är svårt att inte fråga om hon kan avslöja något.

Har du något tips på vart i Haninge man ska vara för att få se något coolt uppträdande?

– Nej, jag har inte det, det är såpass hemligt att jag inte ens vet själv! Det gäller bara att ha ögon och öron öppna, det kan hända var som helst.

Eldkonsert eller brass på soptippen - Kulturfestivalen #ViärHaninge

När: 24 augusti till 2 oktober

Var: Överallt i Haninge. Festivalen består av oannonserade kulturhändelser på olika platser i kommunen.

För vem: Alla, festivalen är kostnadsfri och alla akter sker utomhus.

Visa merVisa mindre