På många håll i länet var det långa köer under valdagen, men i Ekerö gick det smidigt, menar Per Ekström (M) som är ordförande i valnämnden.

– Jag var i Sundby vid halv 11 tiden och då var det en halvtimmes kö, men den lättade snabbt. På flera håll var det aldrig mer än några få personer i kö, säger han.

Det var inte heller något stök och bråk.

– Det gick lugnt till. Våra väktare var helt sysslolösa.

Växeln bröt ihop

Det största problemen dök istället upp efter vallokalerna stängt och rösträkningen skulle rapporteras in. Då bröt nämligen Länsstyrelsen's telefonväxel ihop.

– Det gjorde att det blev sent. Vi var inte klara förrän kvart i två. Men då kom vi ändå lindrigt undan. På andra håll i länet hade vissa suttit upp till klockan sju på morgonen, säger Per Ekström.

I detta val var Ekerö kommun uppdelat i 19 valdistrikt jämfört med 15 i valet 2018. Det beror på att befolkningen har vuxit i vissa områden.

– I Stenhamra delade vi upp det i norra och södra. Och i Ekerö har vi lagt till distrikt för att ta höjd för den byggnation som sker där nu. På så sätt behöver vi rita om kartan inför valet 2026 och 2030, säger Per Ekström.