Terriern Ted skäller på en padda som smyger längs muren på Skogsö kyrkogård i Saltsjöbaden och Åsa Lindström trotsar vinden för att tända alla fjorton gravljus på sonen Lucas Atraks grav.

Bland blågröna grankvistar och japanska skyddsänglar ligger en vit sten. Ett hjärta i guld är inristat under svarta bokstäver: ”Mina ögon kan glittra och le men sorgen i hjärtat kan ingen se”. Hemma försöker hon hålla fasaden uppe. Inte bryta ihop, för sina döttrars skull. Här får hon vara ledsen.

– Här försöker jag parkera min sorg. Jag har bestämt att när jag är på jobbet får jag inte gråta. Jag måste ju jobba och försörja min familj. Men jag vet att jag har en anledning att sörja och det gör jag här vid graven.

De senaste dagarna har sorgen blandats med ilska och ännu mer sorg. 

Den 5 april meddelade Nacka tingsrätt domen mot den 16-åring som åtalades misstänkt för att ha mördat Lucas i Värmdö den 9 augusti förra året.

Lucas hade skrivit på Snapchat och krävt att pojken skulle be om ursäkt till en kompis för att ha tagit strypgrepp på honom.

Pojken som var 15 år vid tillfället ilsknade till, skrev ”vi kommer japp dig” – döda dig. Tillsammans med sin kompis som är under 15 år åkte han epa-traktor i tolv kilometer och sökte upp Lucas via kartfunktionen i Snapchat. Lucas sa förlåt upprepade gånger men misshandlades svårt av de båda pojkarna. Den 8 september avled han.

Lucas Atrak från Saltsjöbaden misshandlades svårt i Värmdö den 9 augusti. Han tillbringade sin 17:e födelsedag i koma på sjukhuset och avled den 8 september.

Lucas Atrak från Saltsjöbaden misshandlades svårt i Värmdö den 9 augusti. Han tillbringade sin 17:e födelsedag i koma på sjukhuset och avled den 8 september.

Privat

Frias för mord

Tingsrätten konstaterade att 16-åringen spräckte skallbenet på Lucas genom att slå honom med ett knivskaft av metall i tinningen. Pojken har erkänt att han slog Lucas med knytnävarna. Men att skallskadan kan ha uppkommit när Lucas föll i marken. Eller att kompisen som är under 15 år kan ha slagit det dödande slaget. Men rätten tror inte på den förklaringen.

”Det har dock inte framkommit något konkret som tyder på att” pojken ”i gärningsögonblicket trodde att Lucas Atrak skulle dö”, skriver tingsrätten.

Därför frias 16-åringen för mord. I stället döms han för grovt vållande till annans död och grov misshandel. Han fälls också för brott mot knivlagen, ofredande och barnpornografi till tio månaders ungdomsövervakning. Pojken under 15 år är inte straffmyndig.

– Du kan döda en ung människa som har hela livet framför sig och få tio månaders utegångsförbud. Jag har ingen tilltro till det svenska rättsystemet längre, säger Åsa Lindström.

”Här försöker jag parkera min sorg. Jag har bestämt att när jag är på jobbet får jag inte gråta. Jag måste ju jobba och försörja min familj. Men jag vet att jag har en anledning att sörja och det gör jag här vid graven”, säger Lucas mamma Åsa Lindström.

”Här försöker jag parkera min sorg. Jag har bestämt att när jag är på jobbet får jag inte gråta. Jag måste ju jobba och försörja min familj. Men jag vet att jag har en anledning att sörja och det gör jag här vid graven”, säger Lucas mamma Åsa Lindström.

Pekka Pääkkö

”Kommer aldrig tillbaka”

Åsa Lindström anser att 16-åringen har varit likgiltig inför konsekvenserna och borde dömas för mord.

– Om du vet att det är farligt att slå på ett visst ställe på huvudet, tar med dig vapen, varnar för att du ska slå ihjäl någon, åker i en epa-traktor – som normalt går i 30 kilometer i timmen – i närmare 13 kilometer. Du har väldigt lång tid att ändra sig.

Hon vill se en ny prövning i hovrätten.

– Domen är ett hån mot oss och ett hån mot Lucas som bara ville ha ett förlåt till sin vän.

16-åringen ville att tingsrätten skulle fria honom helt från att ha orsakat Lucas död. Ändå avstår han helst en ny rättegång i hovrätten.

”Men om åklagaren och målsäganden väljer att överklaga så kommer vi sannolikt att begära hovrättens prövning av frågan om ansvar för vållande till annans död. Det finns utrymme för en helt frikännande dom i den delen”, skriver hans advokat Joel Apitzsch i ett mejl till Mitt i.

Åklagare Hanna Loftås har inte bestämt än om hon ska överklaga.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte tycker att han ska dömas för mord. Jag ska titta igenom domen ordentligt och sedan fatta ett beslut.

Vid graven spelar Åsa Lindström låtarna som tidigare gjorde henne glad. Som hon inte kan höra en ton av längre utan att bli ledsen. Ledmotivet till Lucas favoritfilm Gladiator, ”Now we are free”, och ”He’s a pirate” från Pirates of the Caribbean som han alltid lyssnade på för att peppa inför hockeymatcher. Samma låt som hans sex närmsta lagkompisar bar ut honom till på begravningen i Uppenbarelsekyrkan den 28 september.

– Sorgen kommer som ett knytnävsslag i magen och jag känner att han kommer aldrig tillbaka, säger Åsa Lindström.