SL:s pendelbåt 89 kör från Klara Mälarstrand till Ekerö och på vägen stannar båten bland annat vid Luxparken på Lilla Essingen.

Många på Stora Essingen skulle gärna se att båten också lägger till vid Värdshusbryggan på Storans södra sida.

Uppvaktade SL

Flera Essingebor har uppvaktat regionpolitiker och SL:s kundtjänst om detta eftersom Värdshusbryggan renoverades i fjol. Till slut fick flera personer svar från kundtjänsten om att båten faktiskt skulle börja lägga till vid Stora Essingen.

Lyckan var stor i den lokala Facebookgruppen på Essingen. Men när Mitt i får tag i SL:s presstjänst visar det sig att uppgifterna inte stämmer.

– Tyvärr har kundtjänst gett felaktiga uppgifter. Vi beklagar det, skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör vid SL i ett mejl.

Utreder internt

Båt 89 ska alltså inte lägga till vid Värdshusbryggan, eller någon annanstans på Stora Essingen.

Varför gav kundtjänsten fel info?

Vi utreder frågan internt och kan konstatera att det blivit fel i våra informationsvägar.

Att lägga till ytterligare bryggor på en linje behandlas normalt i en så kallad trafikförändringsprocess inför tidtabellsskiftet i december varje år. I en sådan process utreds bland annat bryggan, tillgänglighet, förväntat antal resande och ekonomiska konsekvenser.

Finns inga sådana planer

Ett nytt stopp kan alltså inte bestämmas i brådrasket. Och det finns i dag inga uppdrag hos regionen om att utreda möjligheter för att angöra Värdshusbryggan, enligt Natalie Nordenswan.

Bryggan renoverades under 2023 av kommunala bolaget Stockholms Hamnar. Men bryggan renoverades bara för trafik från privata rederier, enligt Ingrid Hansson, pressansvarig vid Stockholms hamnar.

Om SL skulle vilja trafikera bryggan skulle staden behöva vidta anpassade åtgärder.

– Vi skulle behöva göra en större renovering om det ska gå regelbunden pendeltrafik till bryggan. Men det är regionen som har bedömt bryggan som olämplig som hållplats av andra anledningar, säger Ingrid Hansson.