Otaliga bussar passerar Skeppsbron varje dag. När de åker förbi hållplatsen med samma namn, i höjd med Skeppsbron 8, får de huset att skaka. Värst är det en bit upp, som på femte våningen, där Kurt Hahmann har sitt kontor.

– Jag reagerade en dag när en stol hoppade till på balkongen i samband med att bussen körde förbi. Jag är livrädd för att något ska hända, att fasaden lossnar och någon som går nedanför skadas.

Hans rädsla är inte ogrundad. En liknande händelse inträffade 2005. Vibrationer från bussar hade orsakat små sprickor i fasaden på Skeppsbron 8. Vatten trängde in, rost bildades på järn­konstruktionen innanför och delar av en balkong rasade i backen.

Orsaken till raset var då att det i asfalten på gatan bildats som små åsar. När bussarna åkte över dem skakade marken vilket fortplantade sig till husen intill. För att få bukt med problemet göt staden en betongplatta som fortfarande ligger vid hållplatsen.

Vatten skvätter ut från under betongplattan när bussarna passerar.

Vatten skvätter ut från under betongplattan när bussarna passerar.

Kurt Hahmann

"Taskig magkänsla"

Nu har vatten letat sig in under plattan. Asfalten trycktes även upp mot skarven och skapade ett litet gupp. Så varje gång en buss passerar dunkas plattan i backen. Vatten skvätter upp ur gatan och husen skakar.

– Det ger en taskig magkänsla. Bussarna kommer var femte minut. Varje gång det skakar så hugger det till lite.

Sedan i somras har Kurt Hahmann försökt få staden att åtgärda problemet.

– De sa att de inte kunde göra något eftersom tjänstemännen var på semester.

Förra veckan började plattan fixas.

Förra veckan började plattan fixas.

Privat

Väntade in festival

Nyss påbörjades temporära arbeten för att mildra vibrationerna. Förra veckan började en permanent lösning komma på plats. Det borras hål i plattan och där injiceras expanderande betong.

– Det görs för att fylla ut hålrummet under den befintliga plattan och på så sätt få den mer stabil, skriver Johan Munthe-Kaas, kommunikatör vid trafikkontoret, i ett mejl.

Arbetet väntas stå klart nu i veckan. Att det dröjt beror på lägre bemanning under sommaren, men även på att man inte skulle hunnit klart med åtgärderna innan Kulturfestivalen, som hölls tidigare i augusti.

– Hade vi genomfört åtgärderna tidigare hade ­festivalen påverkats av en indragen busshållplats, men framförallt av störande ljud.