Trots den granitgrå himlen har fans från hela Stockholm tagit sig till Kungsträdgården under tisdagseftermiddagen för att välkomna Loreen hem.

Hennes uppvärmande ljudningar från bakom scen möts av stort jubel från den förväntasfulla publiken.

Astrid Isac laddar med en mjukglass en stund innan showen drar igång. I tygpåsen på axeln tittar ett fång gula rosor fram. De ska hon ge till sin idol som hon följt sedan Euphoria 2012.

– Jag ska gratulera henne ikväll, det här är stort.

Och att det är stort är hon inte ensam om att tycka.

SVT:s Schlagerkommentator Edward af Sillén berättar om upplevelsen av tävlingen i Liverpool i väntan på att Loreen ska bli klar där bakom skynket.

– Hon är unik och det är en artist som Loreen som behövs för att flytta ut Schlagermusiken utanför själva Schlagerfestivalen.

Första kvinna

Vinsten är också unik eftersom hon är den första kvinnliga artisten att vinna den åtråvärda pokalen två gånger.

Så tar Loreen äntligen ett kliv ut på scenen och tittar rakt ut i publikhavet. Svenska flaggor, plakat och mobiltelefoner studsar upp och ned framför scenen.

– Jag vill säga tack för att jag får representera Sverige. Det här är vi, allt det som sången står för, det är Sverige. Jag är så stolt, över oss.

Röst från en annan värld

Astrid Isac sammanfattar Loreens storhet och anledningen till att hon har väntat på det här ögonblicket i över tio år.

– Hennes stil är så originell och hon är så autentisk. Sen är hennes röst från en helt annan värld

Loreen skrattar och blandar skämt om sitt uppträdande med uttalanden om hur skogen och naturen ger energi. Hela tiden med publiken med sig.

När hon till slut börjar sjunga får hon inte sjunga många rader själv, hon får sjunga med alla de som kommit till Kungsan för att fira.