Varierat. Magnus Ladulåsloppet slingrar sig genom asfalt, grusvägar och skog. Längden på sträckan är 10 km. Foto: Privat

Loppet tillbaka – satsar på rekordår

Efter två års pandemiuppehåll hålls Magnus Ladulåsloppet igen på Adelsö. Arrangören Mårten Westberg berättar för Mitt i att en fest förhoppningsvis även står på agendan efter loppet.

  • Publicerad 05:30, 16 jul 2022

Det här loppet tar fram det bästa i Adelsöborna

Det populära loppet som går både på grusvägar och genom terräng den 6 augusti, spås locka rekordmånga springsugna Ekeröbor.

– Efter pandemin har trenden på antal anmälda till lopp pekat neråt på de flesta håll, men vi har faktiskt fått in fler anmälningar de första veckorna anmälan varit öppen än vi fått innan. Det känns otroligt kul som arrangör och löpningsambassadör, säger Mårten Westberg.

Planerar fest efter loppet

Han har själv sprungit runt 1000 lopp och tränat framstående löpare, men Magnus Ladulåsloppet är ett av hans absoluta favoritlopp. Mycket på grund av stämningen, men också för dess varierade bana.

– Det här loppet tar fram det bästa i Adelsöborna och visar vilken varm plats Adelsö blivit. Det återspeglas i alla som springer, men också i de runtomkring som har saftkontroller längs vägen och bullfikat på slutet av loppet. Det är en otroligt skön stämning, säger han.

Mårten Westberg, arrangör, tycker att Magnus Ladulåsloppet är en viktig "Adelsö-högtid", som bidrar till en stark gemenskap i området. Foto: Privat

För att ytterligare bidra till den lokala gemenskapen har arrangörerna ansökt om tillstånd att hålla en fest för deltagarna efter loppet. Tanken är att festen ska innehålla båda kareoke, ölförsäljning och, vad enligt Mårten Westberg är Adelsöbornas favoritmusik, rock.

– Vi vill fortsätta att va vara på den goda stämningen, och vad passar bättre då än en härlig fest i Adelsö-anda. Folk är ofta så taggade och fulla av endorfiner efter ett lopp, det vill vi ta vara på och skapa en rolig kväll efteråt, säger han.

Magnus Ladulåsloppet

Loppet äger rum den 6 augusti på Adelsö.
Anmälan är öppen till den 1 augusti och görs via svenskalag.se/magnus-ladulåsloppet.
Det är en 10 km lång bana som löper över grusvägar och terräng.
Start och mål är i anslutning till Adelsövallen och starten är på vägen. Målet är på Adelsövallen precis intill gravkullarna och ruinen av Magnus Ladulås Alsnö hus.