Parkrun grundades 2004 i Bushy Park i London.

Konceptet med att springa en runda på fem kilometer i spred sig världen över och tog sig små småningom till Hagaparken.

– Vi startade 2016 och är i Hagaparken varje lördag. Det är ett jättekul evenemang som anordnas av volontärer. Vi brukar vara mellan 80 och 120 varje vecka och har haft lite över 5 000 deltagare under alla år, säger Deri Thomas som tog Parkrun till Sverige och Hagaparken.

– Jag kommer från Storbritannien och där är det här enormt. Det är över 150 000 som deltar varje lördag.

Gratis att springa

Loppet är gratis att delta i för alla som vill. Den som registrerar sig får ett armband med en streckkod som används för att mäta tid, men det är ingen tävling, betonar Deri Thomas. Vid 09.30 drar det igång.

– Folk springer på 16 minuter, andra går runt på 65, det spelar ingen roll. Efteråt går vi till Café Caesar och fikar, så det är en social grej också.

De flesta kommer från närområdet. Själv bor han i Kungsängen men jobbade länge i Vasastan.

– Jag har joggat i Vasastan sedan jag kom till Sverige 2005, så jag kände till Hagaparken väldigt bra. Det är en jättefin park ganska centralt i Stockholm. Ett naturligt ställe att springa i.

En gladare planet

Under påsken var han hemma i Storbritannien för att hälsa på familj och vänner. Då passade han på att delta i ett lopp i Cardiff som är näst störst i Storbritannien.

– Jag tror man mår bra av att springa. Både fysiskt och mentalt. Det spelar egentligen ingen roll hur snabb man är.

– Det är vad Parkrun står för, att skapa en mer hälsosam och gladare planet. Samtidigt som folk träffar andra att prata med.