Bromma blocks har enligt Ann Skärlind, marknadsansvarig på köpcentret, sedan tidigare sponsrat idrottsföreningar, då ett mindre antal föreningar i traditionellt sponsorskap.

– Nu gör vid det i en ny tappning, en föreningspool för alla föreningar i Bromma för att stötta barn och ungdomar.

Vad ska pengarna användas till?

– Det kan handla om specifika saker de behöver göra i föreningen, som att betala in medlemsavgifter.

– Det känns extra lägligt med tanke på den situation vi befinner oss i ekonomiskt, det är en del föräldrar som har det lite tufft nu.

Kan ansöka för flera

Maximalt 15 000 kronor betalas ut per ansökan. En förening kan skicka in flera ansökningar.

Anna Skärlind, marknadsansvarig på Bromma blocks.

Anna Skärlind, marknadsansvarig på Bromma blocks.

Privat

– Elva föreningar har sökt hittills, flera mindre föreningar inom olika idrotter. Vi håller på att gå igenom ansökningarna. Vi kommer att utse fyra föreningar som får bidrag. I vår kommer vi att utse några till.

"Viktigt inte peka ut"

Cinnika Beiming, chef för Riksidrottsförbundet distrikt i Stockholm, kallar köpcentrets föreningspool "ett behjärtansvärt initiativ". Hon säger att det finns flera liknande exempel i form av stiftelser och fonder där barn som annars skulle ha svårt att delta i idrottsaktiviteter kan söka pengar.

– Det som är viktigt är att det inte pekas ut vilka familjer som får del av pengarna utan att det är föreningen som i sin tur känner till vilka barn och familjer som är behov av stödet så att man inte gör det så dramatisk. Då kan det var ett riktigt bra tillskott, säger Cinnika Beiming.

Men den här formen av föreningspooler är ingen långsiktig lösning enligt Cinnika Beiming.

– Grundproblemet är att många föreningar skulle behöva mer stöd av det offentliga så att de kan hålla nere medlemsavgifterna. Det är dyrt att idrotta. Sådana här initiativ är inte en långsiktig lösning utan vi behöver sätt att lösa ett ekonomiskt stöd mer långsiktigt.