Klockan är strax efter två på fredagseftermiddagen, vilket innebär att lunchruschen är över sedan ett bra tag tillbaka. Trots det behöver inte Cenkan Polat och de andra som arbetar på Vegabaren sitta sysslolösa. Kunderna fortsätter komma i en jämn ström.

På kvällarna må det vara mer öde med nuvarande restriktioner som innebär att ingen får äta i lokalerna efter halv nio, men dagtid snurrar det fortfarande på fint.

– Folk vill inte åka till stan under pandemin utan handlar mer lokalt istället. Det är värre i stan, där hör man hela tiden om ställen som tvingas stänga. Där är det helt dött, säger Cenkan Polat, som arbetat i familjeföretaget sedan 2016.

Och det verkar generellt som han har rätt. Även om också Vegabaren haft det tufft så befinner de sig i en kommun där restaurangerna klarat sig bättre än på många andra håll. Sett till hela året genomled kommunens restaurangägare ett tapp på 8,7 procent. Siffror som utan tvekan visar att 2020 var ett stålbad som krävde rejäla omställningar för att verksamheterna skulle överleva. Men å andra sidan ser det på betydligt värre ut på andra håll. Sett till hela landet tappade restaurangnäringen 20 procent medan det i Stockholm var hela 29,8 procent som försvann.

”Jag älskar Haninge!”

Cenkan tror att hemmajobbandet haft viss betydelse, men även Haningebornas engagemang och vilja att stötta de lokala verksamheterna.

– Jag älskar Haninge! Min familj har varit här sedan 1960-talet och här finns en fin gemenskap, säger han.

Han poängterar också att Vegabaren är en trygg och smittsäker plats att vara på.

– Vi har väldigt mycket utrymmen, med flera stora rum där folk kan sprida ut sig. I dag undviker människor gallerior och centrum, men här finns det gott om yta. Och när det blir varmare blir det definitivt mer, när folk kan sitta ute i solen och äta.

En plats för nostalgi

Bland kunderna den här fredagseftermiddagen märks bland andra Kenth Erlandsson som bott i Handen i hela sitt liv. Han kommer ofta in för att äta eller bara ta en kopp kaffe på det som faktiskt är landets allra första hamburgerställe. Innan amerikanske (och svenska) kedjor intog marknaden fanns Vegabaren här på Nynäsvägen 8.

1964 slog de upp sina dörrar och Kenth var här första gången redan på 1970-talet.

– Det är nostalgi för många att gå hit ibland. Och det är viktigt att stötta ställen som Vegabaren under pandemin. Man kan enkelt bidra genom att vara här ibland. Även om det bara handlar om en kopp kaffe, som i dag, så... Många bäckar små, säger han.