Rågsvedsbon och konstnären Malin Furöstam fick upp ögonen för pointillism, där en massa små prickar eller punkter bildar ett större motiv, redan i högstadiet.

– Jag hade en väldigt bra bildlärare som gav oss elever roliga uppgifter, det var då mitt intresse för pointillism väcktes. Jag gör helt enkelt bilder med "bara" en massa handgjorda prickar. Det är jätteenkelt och jättesvårt samtidigt, säger Malin Furöstam.

Nu ställer hon ut olika klassiska söderortsmotiv i Nya Rågsveds Folkets hus.

– Jag har gjort många porträtt genom åren men nu är jag mest inne på platser. Eftersom jag bor i Rågsved och gillar lokalpatriotism så har jag börjat i närområdet, säger Malin Furöstam, som bland annat tolkar Rågsveds centrum, Högdalen, Årsta och Hagsätra i bilder som visas på utställningen.

– Jag försöker hitta det där som kännetecknar ett ställe, i Högdalen är det tuppen, i Rågsved det hästskoformade centrumet, till exempel.

Ambitionen är att göra ett motiv från varje station på hela tunnelbanelinjen. Det tar olika lång tid att skapa verken.

– Kanske mellan åtta och tjugofem timmar. Ju mörkare och detaljrikare, desto längre tid tar det, säger Malin Furöstam, som berättar att hon brukar jobba med egna fotografier som förlagor.

– Jag redigerar bilderna i Photoshop, skriver ut och kalkerar. Just nu på fönstret eftersom mitt ljusbord gick sönder. Sedan använder jag bläckpenna.

Undervattensdjur

Hennes konst kommer att få sällskap i Rågsveds folkets hus. Från den 28 maj ställer Årstabon Daniel Lamborn ut sina undervattensfotografier i lokalerna. Så länge han kan minnas har livet under ytan fascinerat.

– I början av 2000-talet tog jag dykarcertifikat och började först att fotografera med engångskamera, sedan har jag uppdaterat utrustningen efterhand, säger Daniel Lamborn som till vardags jobbar med marknadsföring.

– Fotograferandet är "bara" en hobby, men det är det roligaste jag vet. Under vattnet kommer man så otroligt nära djuren och det myllrande livet. Det är vansinnigt vackert.

Fotografierna som Daniel Lamborn ställer ut är tagna på olika håll runt om i världen, mest i Sydostasien.

Favoritdjur att fotografera?

– Det är fantastiskt, men svårt, att komma nära hajar och stora sköldpaddor. Det är också häftigt med pyttesmå snäckor och skaldjur. Så: de största och de minsta, säger Daniel Lamborn.