Årsta Comedy är namnet på den nya lokala stand up-klubben med premiär i oktober. Bakom satsningen står Malin Appeltofft och Årstabon Birgita Klepke. De har jobbat tillsammans sedan 2017 och har även en humorklubb på Bio Aspen i Aspudden. Nu ser de potential i Årsta.

– Det har varit lite dött här tidigare men de senaste åren har det hänt mycket och området har fått ett sceniskt lyft. Folkets hus har jättebra lokaler och det är en av flera anledningar till att vi vill vara här. Förutsättningar för ett levande kulturliv finns verkligen, säger Malin Appeltofft.

Nu hoppas hon och Birgita Klepke att folk i området ska hitta till deras klubb. I lokalen går det in 220 personer.

– Vi vill helt enkelt erbjuda kvalitativ stand up. Varje stadsdel med aktning borde ha en egen stand up-klubb, säger Malin Appeltofft.

Var de själva hittat inspiration till sina skämt någonstans varierar. Parallellt med arbetet med nya klubben skriver de material till en ny föreställning. En del lokala och dagsaktuella vitsar lär det bli.

Läser Mitt i

– Bland annat läser jag Mitt i för att se vad som händer i stadsdelen. Och sen inspireras jag av Årstafruns dagbok, säger Birgita Klepke.

Malin Appeltofft, som bor i Hägersten, fyller i:

– Jag har en bild av Årstabor som väldigt lokalpatriotiska, det tänkte jag göra någonting på.

– Och då kommer jag att bli kränkt, säger Birigita Klepke.

"Polisen kom"

Komikerkollegorna träffades första gången på ett enligt dem "katastrofalt gig" i en kranskommun till Stockholm.

– Folk hånglade, folk slogs. Polisen kom. Ingen ville lyssna på oss eller någon av de andra komikerna. På pendeltåget tillbaka sa vi "så här kan vi inte ha det, vi startar en egen klubb". På den vägen är det, säger Malin Appeltofft.

Under höstens första kväll på Årsta Comedy gästar Babben Larsson och Erik Berglund. I november kör Ann Westin och Jonas Strandberg.

– Vi kommer att ha minst en lokal komiker per kväll. De första två tillfällena blir det lokala killkomiker, säger Birgita Klepke.