I år är det fem år sedan bryggeriet Omnipollo tog över kyrkan på Sturegatan.
Här både bryggs och serveras det öl. Men för att köpa med sig bryggeriets drycker hem är det till Systembolaget man får vända sig.
Nu ser det ut att ändras – och det redan till sommaren. Då kan det bli godkänt med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.
– Om vi har ett fönster för det vore vi jätteglada, säger Henok Fentie, en av Omnipollos grundare.
Omnipollos grundare Karl Gradin och Henok Fentie fotograferade inne i ölkyrkan. Arkivbild.
Pekka Pääkkö
Det händer att turister frågar honom om det går att köpa öl direkt av bryggeriet.
Att kunna svara ja på det vore fantastiskt, tycker han:
– Öl generellt ska drickas så färskt som möjligt och med obruten kylkedja. Men på Systembolaget står öl på varma hyllor, då händer det grejer med den.
EU inget hinder
I förra veckan meddelade EU-kommissionen att de inte hade några invändningar mot förslaget att tillåta småskalig försäljning av öl, vin och sprit i samband med besök på ett mikrobryggeri, destilleri eller vingård.
Det innebär alltså att regeringen nu kan gå vidare med den nya lagstiftningen om gårdsförsäljning som planerat.
Henok Fentie tror att det kan öppna för nya smaksensationer:
– Vi skulle kunna sälja öl samma dag som det packas. Den möjligheten, att smaka så färskt, har du inte i förpackat format någonstans.
Henok tror också att de nya reglerna gör det lättare för bryggeriet att sälja ölsorter som produceras i särskilt små volymer. Sådana kan nämligen vara svåra att distribuera via Systembolaget, menar han.
Ingen ljus lager
Fortfarande är systemet ett "fantastiskt ställe" att köpa öl på, poängterar Henok. Han ser snarare gårdsförsäljningen som ett komplement.
Dessutom riktar lagförslaget sig till småskalig produktion. För det hyfsat stora bryggeriet Omnipollo kommer fokus därför att ligga på öler med en alkoholhalt på över tio procent, misstänker Henok:
– Jag tror inte att vi kommer att sälja en enda ljus lager i gårdsförsäljning, utan grejer som är lite mer "premium".
Bryggeriet och baren Omnipollo i Sundbyberg.
Stefan Källstigen
När det gäller en varukategori så hårt reglerad som alkohol ser han ändå optimistiskt på lagförslaget. Ölmakarna på Omnipollo tittar redan nu på hur verksamheten kan anpassas till de nya bestämmelserna.
– Vi har planerat lite för en yta och för bemanning. Det är väldigt lösa planer, för att kunna vara på bollen om det blir aktuellt. Vi vill inte förlora en minut, säger Henok.