Livescener, uteserveringar, mat, barer och intimare klubblokaler. När "Dikstriktfem" slår upp portarna hoppas man kunna fylla en lucka i Stockholms kulturliv.

– I en tid där kulturen har fått flytta på sig, många scener har tvingats stänga och branschen hade det otroligt tufft under pandemin, känns det fantastiskt att kunna öppna ett helt distrikt, säger Thea Mårdbrant, vd på Fållan, som efter sju år i rivningshus får permanenta lokaler och blir hjärtat i den nya satsningen.

Vi möter henne i norra Förbindelsehallen, där det kommer att hända mycket framöver. Närmast i tid en vinfestival i början av juni.

– Samma kväll spelar Les Big Byrd på Fållan och det är en klubb på Lilla Fållan. Tur att vi gillar att nörda ned oss i flöden och gästens resa, säger Thea Mårdbrant.

Bygger bar

Intill Förbindelsehallen ligger det som håller på att bli nya Fållan. Olika borr- och byggljud möter oss när vi går in, iklädda bygghjälmar. Baren mittemot scenen håller på att byggas och en ljudvägg sätts upp bakom den. Stora scenen kommer att kunna ta upp till 2000 personer. I dag saknas livescener med den kapaciteten, menar Thea Mårdbrant.

– Det är en begränsning för artisterna, det försvårar möjligheten att kunna växa organiskt som liveartist och vi vet att vissa väljer bort Stockholm som turnéstopp i brist på passande spelställen, säger hon.

Efter tre år i rivningshus får Fållan permanenta lokaler i Slakthusområdet.

Efter tre år i rivningshus får Fållan permanenta lokaler i Slakthusområdet.

Angie Gray

Utanför Fållan, i det som längre fram i tiden ska bli en allmän park, öppnar även "Fållan park" – en plats för streetfood och musik.

– Vi kommer ta hit containrar och foodtrucks. Det är eftermiddagssol, och det finns en del potentiellt spännande platser för underhållning. Den där till exempel, säger Thea Mårdbrant och pekar mot en balkong.

Intill Fållan kommer även Lilla Fållan att öppna, en intimare klubb- och spellokal. I vår blir det fokus på elektroniskt.

– Den ska kännas inbjudande och lekfull, vi jobbar på att få till känslan med naturliga material och en varm färgskala. Planen är att klubbar ska kunna ordnas i anslutning till livespelningar på stora Fållan.

Mer på gång

Ytterligare satsningar är att vänta. Till hösten öppnar även Hus 15, intill Förbindelsehallen. Exakt vad det blir där är inte klart, men tre olika koncept planeras och det ryktas om konst och mat.

– Kulturen ska få blomstra här. Det är mäktigt att äntligen kunna slå sig till ro, och att dessutom få göra det i såhär anrika lokaler, säger Thea Mårdbrant.

Nu återstår bland annat en del på bokningsfronten, rekrytering av bartenders och att sätta säkerhetsplaner. Thea Mårdbrant är inte orolig att missa deadline. Den 27 april är det premiär på nya Fållan med Kind People Club, en av hennes personliga favoriter.

– Det är en del kvar att göra till dess, men vi har läget under kontroll, säger hon.