Vad betyder det att litteratur är hållbar? Att den klarar en ettårings sylvassa tänder genom försatsbladet? Det kanske är att önska för mycket.

Det handlar snarare om en slags litterär hållbarhet, som är temat för årets upplaga av Stockholms litteraturmässa. Ett sätt att lyfta boken man har med sig hela livet. En bok som håller att läsa såväl nu, som om hundra år.

– Vi vill titta mer på författarskap än dagsaktuella böcker, säger Emanuel Holm, ordförande för Stockholms litteraturmässa.

Så vad är inte hållbar litteratur?

– . Det vet vi inte just nu. Det återstår att se vad som kommer finnas kvar om tio år av den litteratur som kommer i vår. Det är upp till varje generation att avgöra vad som är hållbar litteratur, på ett kollektivt plan. 

Lyssna till Ia Genberg

Under dagen kan besökarna bland annat lyssna till författarsamtal med Alexander Ahndoril, Johan Jönson, Donia Saleh, Inger Edelfeldt, Alejandro Leiva Wenger, Karolina Ramqvist och Ia Genberg. Programmet fylls på under hela mars.

– Vårt mål är alltid att slå vårt första år då vi drog 4000 personer. Nu är det 30 förlag som ställer ut, 20 tidskrifter och ett samarbete med Söderbokhandeln som gör att det kommer uppfattas lite mer som en bokhandel än en marknadsplats. Det tillsammans med programmet tror vi kommer vara bra.