I helgen slog Nordens största nöjespark upp portarna upp till jubileumssäsongen, och Andreas Andersen räknade stolt upp allt nytt som väntar besökarna i år.

– Vi inviger vårt nya hotell Grand Curiosa, vi har en ny entré och parken är vackrare än någonsin i år. Det blir en säsong med extra allt, säger han. 

Nytt för i år är också boomerang berg- och dalbanan Luna den högsta och snabbaste av sitt slag i Europa. Tåget dras upp bakåt för att sedan skjutas i väg i 68 km/h längs den 242 meter långa bana tills det når den 33,5 meter höga toppen. Sedan färdas tåget baklänges tillbaka längs banan, vilket resulterar i en åktid på cirka en minut.

– Jag tror att Luna kommer bli en ny Lisebergsklassiker, som FlumeRide. Om 50 år blir det kanske folkstorm när den ska monteras ned, säger Andreas Andersen, som själv är inbiten bergochdalbaneentusiast. 

Satsningen på nya unika familjehotellet Grand Curiosa är en del av jubileumssatsningen, liksom vattenvärlden Oceana som invigs nästa år, men båda satsningarna är också viktiga för nöjesparkens fortlevnad.

– De här satsningarna är otroligt viktiga för att skapa en stabil ekonomi och nödvändiga för att vi ska kunna utvecklas i framtiden, säger Andreas Andersen.

Invigning. På plats för att klippa bandet var Ester Alléus, född på Lisebergs födelsedag 8 maj 1923, tillsammans med Sixten. 0 å och född 2023, som också klippte band med hjälp av sin pappa.

Invigning. På plats för att klippa bandet var Ester Alléus, född på Lisebergs födelsedag 8 maj 1923, tillsammans med Sixten. 0 å och född 2023, som också klippte band med hjälp av sin pappa.

Maja Härnqvist

Hur kommer Liseberg att fortsätta utvecklas de kommande hundra åren?

–  Vi går mot en helårsverksamhet, här ska vara aktiviteter 365 dagar om året, Liseberg kommer att fortsätta att växa och bli en allt större destination, säger Andreas Andersen.

I 100 år har Liseberg inte minst varit göteborgarnas park och idag öppnades jubileumsportarna till en säsong fylld av aktiviteter.

Den stora satsningen blir de fyra jubileumshelger, med olika inriktning men med en göteborgsk målgrupp, som kommer genomföras under sommarsäsongen. Det blir klassiskt göteborgsinnehåll med humor, skaldjur och hårdrock men också nostalgi och det helt nya klubbkoncptet Klubb Karusell.

Nytt för i år är Lisebergspasset Senior som kostar 100 kronor, där alla som är 65 år eller äldre har fri entré till parken alla öppna dagar, hela 2023. Detta och mycket mer hoppas Liseberg ska få Göteborgarna att ta vägen om parken igen.