Det har gått snart 13 år efter olyckan på Sveavägen.

Lisbeth Klang stannar till i hallen i lägenheten i Tyresö Strand. Här hänger en målning föreställande en ung och en äldre man som håller om varandra, och under det står ett litet altare med ljus och fotografier.

– Vi har det för att bearbeta sorgen. Det var så länge sedan nu men det känns fortfarande lika svårt. Jag kommer så väl ihåg när han ringde mig den där morgonen och sa att han skulle ut och åka mc med sina kompisar.

Vid ett rödljus på Sveavägen drabbas 24-åriga Lowe Klang plötsligt av akut hjärtmuskelinflammation och faller av sin motorcykel och dör.

När familjen kommer till sjukhuset förstår de först inte vad som har hänt.

– Lowe har alltid varit intresserad av fordon och motorer och min största fasa har alltid varit att han ska krocka. Men att en fullt frisk person bara ramlar ihop och dör var en sådan totalchock. När de frågar om jag vill se honom var jag så rädd att behöva identifiera min son sönderslagen. Men han var helt fin, inte en skråma.

"Det har alltid varit bilar och motorer som varit grejen" säger Lisbeth Klang.

"Det har alltid varit bilar och motorer som varit grejen" säger Lisbeth Klang.

Pekka Pääkkö

Bilden är tagen veckan innan Lowe gick bort framför familjens gård i Hälsingland.

Bilden är tagen veckan innan Lowe gick bort framför familjens gård i Hälsingland.

Pekka Pääkkö

Vem som helst kan drabbas

Vem som helst kan drabbas av plötsligt hjärtstopp. Ett obehandlat tillstånd leder alltid till döden, men i många fall kan man med HLR och en tidig strömstöt från en hjärtstartare rädda personens liv.

– Lowe drabbades mitt på Sveavägen där det passerar massa människor varje dag. Hade det funnits en hjärtstartare i närheten hade det säkert varit så att han hade överlevt, säger Lisbeth Klang.

I Tyresö kommun är många av alla hjärtstartare inlåsta på arbetsplatser så tillgången sjunker dramatiskt under kvällar och helger.

– Trots en mycket snabb spridning av hjärtstartare i samhället har antalet räddade liv inte ökat de senaste tio åren. Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus och 70 procent av dem sker i hemmet. Endast cirka 600 överlever. Trots det finns endast 3,4 procent (630 stycken) av landets registrerade hjärtstartare i hem och bostadsområden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Tillgänglig för allmänheten

Några som haft en hjärtstartare tillgänglig för allmänheten sedan flera år tillbaka är bostadsrättsföreningen Strandudden.

– Vi skaffade den i första hand som en trygghet för oss i föreningen och hade den inlåst först, men något år senare flyttade vi på den så den blev tillgänglig för alla och gick att se på hjärtstartarregistret, säger Axel Fagerstedt, ordförande i Strandudden.

I Axel Fagerstedts förening finns en hjärtstartare som är tillgänglig för alla dygnet runt.

I Axel Fagerstedts förening finns en hjärtstartare som är tillgänglig för alla dygnet runt.

Pekka Pääkkö

Än har hjärtstartaren inte behövt användas. Någon gång har larmet från appen Sms-livräddare tjutit i Axel Fagerstedts mobil och varnat om ett plötsligt hjärtstopp, men då har det varit någon annan som hunnit före.

– Vi bor nära vattnet så den går att nå både med bil och båtar. Det känns jättebra att kunna erbjuda hjälp om någon i närheten behöver. Jag vet att det finns väldigt få hjärtstartare i Tyresö Strand-området i alla fall, och att det är sjukt bråttom vid skarpt läge, säger Axel Fagerstedt.

Enligt Hjärt-Lungfonden skulle sju av tio överleva om de fick en strömstöt från en hjärtstartare inom de första minuterna. För varje minut som går utan hjärt-lungräddning minskar chansen att överleva med cirka en tiondel.

Startade insamling

Lisbeth Klang och hennes man startade efter olyckan en minnesfond för Lowe hos Hjärt-Lungfonden. Förhoppningen är att bidra till forskning om akut hjärtmuskelinflammation och hittills har de samlat in nästan 120 000 kronor.

– Det glädjer mig att veta att han inte dog i svåra smärtor och att allt var över på en sekund. Men jag kommer aldrig acceptera att det här bara kan hända vem som helst. Det är så otroligt onödigt på ett ungt friskt liv.