När Mitt i träffar Lisa Moroni har hon fullt upp. Huset i Tyresö är vänt upp och ner på grund av en vattenläcka och hantverkare kommer och går genom huset, där hon också har sitt arbetsrum.

– Det är kaos, sista veckorna har varit skitjobbiga. Vi kan nätt och jämt bo här, säger Lisa Moroni.

Och så har hon nyligen fyllt 40, men någon fest hinns inte med nu. Det får bli nästa år i stället.

– Det är bara en av alla saker som händer just nu. För tillfället håller jag också på med flera stora målningar som ska stå i barnhörnan på Tyresö bibliotek.

Samtidigt, lägger hon till, vore det tråkigare att inte ha något att göra.

Lisa Moroni har flera kreativa intressen förutom att skriva och rita barnböcker. Här är en av Lisas favoritkaraktärer Kurran som hon gjort en figur av genom nåltovning.

Lisa Moroni har flera kreativa intressen förutom att skriva och rita barnböcker. Här är en av Lisas favoritkaraktärer Kurran som hon gjort en figur av genom nåltovning.

Pekka Pääkkö

I höst är hon dessutom aktuell med en ny bok, Kurran och Pigan flyger drake. Boken utspelar sig en blåsig höstdag då vännerna är ute och flyger drake. Vinden är så stark att den lilla Pigan flyger i väg med draken och försvinner utom synhåll för Kurran.

– Kurran är väldigt orolig för Pigan och då gjorde jag svart-vita tankebubblor på vad hon tänker kan ha hänt med Pigan, bland annat scenarier där hon blir ihjältrampad och spetsad på en stickig växt. De var roliga att göra, det ska vara lite läskigt också.

Jobbar analogt

Lisa Moroni tecknar och målar sina böcker för hand. Först skissar hon med blyerts tills de blir finskissade. Efter det spänner hon upp skisserna på en ritplatta och målar, oftast i akvarell.

– Jag försöker få en stämning i alla bilder. I Kurran och Pigan-världen är det mycket snirkliga träd och natur. Vännerna bor till exempel i en stubbe och handlingarna dras ofta fram av naturen.

Lisa Moroni jobbar hemifrån i sitt arbetsrum eller sitter ute och jobbar.

Lisa Moroni jobbar hemifrån i sitt arbetsrum eller sitter ute och jobbar.

Pekka Pääkkö

Det krävdes några omvägar i andra branscher för att till slut hitta rätt. Bland annat jobbade Lisa Moroni som barnskötare och tänkte satsa på fotografi innan hon till slut valde att satsa på att arbeta med barnböcker.

– Jag ville först ha ett vanligt yrke för jag tänkte att det var enklare. Men det är så roligt att få hålla på med det jag tycker om och jag är väldigt tacksam för det.

Att sitta med pennan och rita och skriva är något hon alltid gjort. Intresset sträcker sig från det att hon var barn.

– Jag var väldigt blyg som barn och var inte mycket för att prata inför folk. Då satt jag gärna för mig själv och ritade och skrev. Jag kunde lätt försvinna in i bilderna jag ritade eller berättelsen jag hittade på.