Lion Helsing, nio år från Sollentuna, står tillsammans med sin pappa, Dan Helsing vid Ångbåtsbryggan vid Edsberg slott och fiskar, eller rättare sagt magnetfiskar. Trots att han bara har magnetfiskat i drygt en månad har han redan dragit upp flera fynd. Som ett kassaskåp, en kundvagn och en postlåda.

Upp till 200 kilo

– Kassaskåpet är mitt bästa och mitt konstigaste fynd, det var häftigt. Trodde jag skulle bli rik, men det var tomt och innehöll bara en massa batterier, säger Lion.

Så vad är magnetfiske egentligen? Lion förklarar att det är en magnet fäst på ett rep som sen slängs i vattnet, där den söker och drar till sig metall.

– Man kan få upp vad som helst, upp till 200 kilo och när man känner att man får något på magneten så blir repet hårt, berättar Lion som kastar ett långt kast med repet ut i vattnet.

Som en skattjakt

Under sommaren har han magnetfiskat i Norrtälje, inne i Stockholm stad och Rotebro. Men Ångbåtsbryggan är enligt Lion och pappa Dan den bästa platsen att fiska på.

– Här får vi napp varje gång och det är nästan lättare att få napp på skrot än vad man får napp på fiske, säger pappa Dan och skrattar.

Det som är roligt med magnetfiske är, enligt Lion, att det är som en skattjakt och samtidigt att han gör en insats för naturen.

– Jag räddar naturen och tar upp saker som folk slänger, roligt att hitta grejer som man kan återanvända, som det här styret, det tänker jag använda till min cykel och fästa på ett däck, säger Lion.