Som 2-åring brukade hon baka kanelbullar med sin pappa och som 12-åring tävlade hon i Hela Sverige bakar junior.

Nu är 21-åriga Linnea Andrae en av finalisterna i Årets Konditor, för andra året i rad.

– Sist missade jag prispallen precis. Men det var så kul och lärorikt att vara med så därför sökte jag in i år igen, säger hon.

Till skillnad från förra året, då man valdes ut direkt, krävdes den här gången en semifinal för att få en plats bland de fem finalisterna. Med en tårta som smakade jordgubb och aprikos tog Linnea sig vidare.

Ansökningstårtan. Tårtan med smak av jordgubb och aprikos som Linnea Andrae sökte in med.

Ansökningstårtan. Tårtan med smak av jordgubb och aprikos som Linnea Andrae sökte in med.

Privat

Gammalt ska bli nytt

Hon gillar den kreativa processen med bakning. Tårtor specialiteten.

– Allt man kan göra från grunden tycker jag om. Tårtor går att variera och man kan välja smaken efter säsong.

För ett och ett halvt år sedan öppnade hon sitt eget konditori på Strandtorget, en dröm som blev verklighet. Utöver det får hon en hel del beställningar och gör ofta bröllopstårtor och födelsedagstårtor. En bröllopstårta kan ta en hel vecka att göra, berättar Linnea.

Linnea Andrae får mycket beställningar på bröllopstårtor och födelsedagstårtor. En bröllopstårta kan ta en hel vecka att göra.

Linnea Andrae får mycket beställningar på bröllopstårtor och födelsedagstårtor. En bröllopstårta kan ta en hel vecka att göra.

Privat

I tävlingen Årets Konditor, som hålls i november, är temat Old School. De tävlande ska under tidspress och utifrån temat baka fyra tårtor, tolv éclairer och tio kondisbitar.

– Min första tanke var att temat känns svårt. Men man kan ju tolka det hur man vill och jag tänker att jag ska göra något klassiskt, omodernt men ändå modernt. Ta något gammalt in i nutiden.

Yngst i gänget

Både förra året och i år är Linnea Andrae yngst bland finalisterna. Hon tycker själv inte att åldern spelar någon roll.

– Jag gillar det jag gör. Jag vill ju inte vänta tills jag är 30 år för att söka. Jag vill köra på nu. Sedan skulle det så klart vara kul att vara den första yngsta som vinner.

Nu har hon sommaren på sig att öva inför Årets Konditor, och har redan börjat planera hur hon ska lägga upp arbetsprocessen.

– Men jag ska faktiskt ta lite semester också.