Under tre veckor ska barn och unga få prova på att bland annat dansa, skapa musik, göra ett konstverk och sticka. Utomhus blir det idrott och fem-kamper med bland annat basket, fäktning och badminton.  

– Många ungar här har mycket energi och är peppade att göra saker. Vi vill ta vara på den energin, säger Fares Hamed som ansvarar för festivalen som hålls i huvudsak på Värmeverket.

Linje 13-festivalen hålls i och runt Värmeverket i Bredäng.

Linje 13-festivalen hålls i och runt Värmeverket i Bredäng.

Angie Gray

Aktiviteter för olika åldrar

Festivalen kommer ha delar för yngre barn på gräsmattan vid Värmeverket och vid parkleken Trissan. Med aktiviteter som minihinderbana, prova sport och rithörna. 

Vissa av dagarna planerar de också särskilda kvällsaktiviteter för unga mellan 15 och 25. Det blir även dj-skola och öppen ateljé där man som konstnär kan få ställa ut sina verk och en graffitivägg där man får måla. Och ett vinylkafé och stickkafé där man kan hänga, spela skivor och sticka. 

– Vi hoppas att festivalen ska få fler att prova nya aktiviteter och tycka det är intressant med kreativitet. Visionen är att festivalen på sikt ska sträcka sig längs hela linje 13 och att den ska fungera som en röd tråd mellan stationerna så att det inte känns som ett glapp. Nu kan det ibland kan kännas som hel värld mellan Vårby gård och Östermalmstorg fast vi åker samma tåg, säger Fares Hamed.

Kommer det att vara något även vid Östermalmstorg och Karlaplan eller några som medverkar därifrån?

– Nej våra resurser är begränsade just nu, men det är några konstnärer som kommer från olika platser längs linjen.

Gör ni något särskilt för att locka folk från Östermalm till festivalen?

– Vi kör med marknadsföring och affischering och har aktiviteter som många tycker är attraktiva som exempelvis dj-skola som är gratis och möjlighet att ställa ut sina konstverk, säger Fares Hamed.