Lätta snöflingor singlar ner bland husen på Hauptvägen och sveper in kvarteret i en vacker vintrig slöja.

Nedanför en balkong står Gabriel Fernandez och skruvar fast ljusen på julbelysningen som hänger ner över räcket.

Då och då sneglar han åt höger, mot grannbalkongen. Där är det redan full jul-bonanza med flera tomtar – varav en stor uppblåsbar – och lampor i massor.

– Den blir bättre och bättre för varje år, konstaterar han beundrande.

Grannen heter Linda Ulvedal. Och även om Gabriel Fernandez satsar stort med både snöflingor, istappar och en ljuslykta, har han en bit kvar till hennes nivå.

– Folk har faktiskt frågat om vi tävlar med varann, skrattar Linda Ulvedal, när hon tar emot oss i lägenheten med hunden Bosse i famnen.

Julgranen hemma hos Linda Ulvedal och hunden Bosse var klädd redan i slutet av november. I topp, i stället för stjärna, sitter en Mini-Yoda från Star wars.

Julgranen hemma hos Linda Ulvedal och hunden Bosse var klädd redan i slutet av november. I topp, i stället för stjärna, sitter en Mini-Yoda från Star wars.

Angie Gray

Svarar på känslig fråga

Där inne är förresten julgranen redan klädd. ”Andra halvan av november”, är Linda Ulvedals svar på den känsliga frågan om när man egentligen får börja jul- och adventspynta.

– Men jag var lite orolig nu när jag satte ut tomtarna på balkongen att folk skulle bli arga och tycka det var för tidigt, säger hon.

De ilskna reaktionerna har uteblivit. I stället får hon höra många positiva rop från förbipasserande.

– Grannarna älskar det. Det kommer folk varje dag, det är så kul. Det är många som stannar upp utanför och tar foton och frågar vad det ska bli för tema nästa gång.

En tomte däruppe och en till på väg upp.

En tomte däruppe och en till på väg upp.

Angie Gray

Inspirerad av Julballen

Det var för drygt två år sedan som Linda Ulvedal blev en aktiv balkongpyntare på allvar, delvis inspirerad av Instagram-kontot Julballen där en man på Kungsholmen går all in på att julfixa sin balkong.

– Jag fick idén att försöka börja matcha det. Sen gled det över till påsk, midsommar, pridefestivalen. Jag gillar alla högtider när det händer nåt och ska pyntas och fixas. Det är det jag tycker är roligast, berättar hon.

Hennes egen balkong finns också på Instagram. Kontot heter balkongen.hokis. Där får följarna ta del av nya fantasifulla balkongutsmyckningar, från alla hjärtans dag till halloween och med julen som pyntar-årets stora slutkläm.

Hur planerar du hur det ska bli?

– Jag utgår från det jag har. Man får testa sig fram. Varje gång jag sätter upp nåt springer jag ut direkt och kollar hur det ser ut utifrån.

Att bara maxa med så mycket som möjligt är inget som lockar.

– Det kan vara mycket, men det ska ändå vara lite ordning, slår hon fast.

Samtidigt är det alltid en utmaning att bräcka det hon gjorde förra gången.

– Redan nu börjar jag fundera på vad jag ska göra nästa jul.

Vem vet – kanske blir det ett storslaget samarbete mellan trappuppgångens båda balkongfixare. Linda Ulvedal öppnar upp för att göra gemensam sak med Gabriel Fernandez.

– Kanske kan vi göra något ihop nästa år. Det skulle vara kul.

Julbalkongen på Hauptvägen i all sin prakt.

Julbalkongen på Hauptvägen i all sin prakt.

Angie Gray