Tillbaka. Nu står det nya huset på plats vid vattnet igen. Brädor från det gamla huset har återanvänts och designen är näst intill identisk. Foto: Privat

Lilla rosa badhuset har fått en makeover

Det lilla rosa badhuset har sedan länge varit nära att ramla ihop. Nu har det omtyckta huset ersatts med ett nytt – men brädorna återanvändes och färgen blev densamma.

  • Publicerad 16:00, 7 jul 2021

Vi hoppas att det kan få stå där i fyrtio år till och sprida badglädje.

Vid promenadstigen runt Rönningesjön, precis under Virauddsvägen, ligger det. Det lilla rosa badhuset som under flera år varit omtyckt av Täbybor. De senaste veckorna har huset renoverats ordentligt.

– Det har gått att använda, men till slut kom vi till en gräns där vi måste ta tag i det. Det var murket och brandskadat, snett och vint och höll på att ramla ner i sjön, säger Erik Lindblom som är styrelsemedlem i norra Viggbyholms villaägareföreningen.

Tidigare var huset privatägt och tillhörde en villa som låg bredvid vattnet. Kommunen styckade 1976 av tomten för att anlägga dagens promenadstråk och idag ägs tomten av Täby kommun, men huset sköts av villaägareföreningen.

Behåller gamla brädor

Föreningen har nu byggt upp ett nytt badhus, med ett litet hus där man kan byta om och en brygga runt om med en stege där man kan hoppa ner.

Snett. Såhär såg badhuset ut tidigare – snett och vint, men omtyckt. Foto: Lotten Engbom

I renoveringsarbetet arbetar de så försiktigt de kan, berättar Erik Lindblom. De har bland annat använt sig av brädor från det gamla huset.

– Badhuset är verkligen en pärla för oss som bor här och det är väldigt uppskattat att många Täbybor. Men det var en stor investering för oss, säger han.

Klarar vintrarna bättre

Han hoppas att det nya badhuset ska bli bättre.

– Så till vida att det är robustare och stabilare, men det är även viktigt för oss att det samtidigt bibehåller sin känsla, säger han.

Badaren Hasse von Axelson uppskattar renoveringen.

–Jag tycker att det är fantastisk eftersom man följt den ursprungliga iden, men man har gjort några förbättringar, säger han.

– Det såg ut som det lutande tornet i pisa och man såg på det att höll på att ruttna sönder så jag är glad att de gjorde förbättringarna.

Förhoppningen nu är att huset ska klara vintrarna bättre och att det ska kunna stå upprätt.

– Vi hoppas att det kan få stå där i fyrtio år till och sprida badglädje.

Omgjort. Här arbetar byggarna med att färdigställa huset. Foto: Hans Von Axelsson