Efter vinstuttagen och kritiken från regeringen – nu sänker ICA sina priser.

– Hela ICA jobbar nu hårt för att hjälpa kunderna i det tuffa läge som råder och jag är därför mycket glad att vi nu i ett första steg tillsammans med några av våra leverantörer kunnat få till denna breda satsning trots det ansträngda läge som också hela livsmedelskedjan är i, säger Eric Lundberg, vd ICA Sverige.

Och de är inte ensamma. Först ut var nämligen Lidl, som redan under förra veckan meddelade att de sänker sina priser med i genomsnitt 11 procent, och vissa enstaka varor med 30 procent.

Och under måndagen meddelade COOP att även de hänger på Lidl och ICA och nu sänker sina priser.

LISTA: Saker som INTE ökat i pris senaste året

Står du med båda fötterna i inflationsträsket? Då kan den här listan pigga upp. Här är sju typiska stockholmsgrejer som inte ökat i pris.

Vem har inte fått en mindre chock av vad saker kostar nu för tiden? Elräkningar, bensinkostnader, eller matpriserna – som har skenat till rekordhöga nivåer.

Bara i februari steg priserna på matvaror med 2,5 procent och utslaget på tolv månader har de ökat med 17,8 procent, enligt en mätning från sajten Matpriskollen.

LISTA: Som att tiden stått still

Det är lätt att få svindel när vi befinner oss så högt upp i inflationstrappan. Därför har Mitt i satt ihop (en något spretig) lista med saker som inte ökat i pris det senaste året.

✔ En korv (kokt, grillad eller vegansk) på Seven Eleven har kostat 23 kronor sedan i mars i fjol.

✔ En tallrik köttbullar med gräddsås och lingonsylt på Ikea i Kungens Kurva eller i Jakobsberg kostar lika mycket i dag som för ett år sedan: 49 kronor för 8 stycken och 59 kronor för 12.

✔ Inflationen biter inte heller på mazariner och smakisar på Älvsjö IP – priset är oförändrat i år: 15 kronor vardera.

✔ En entréavgift till klassiska klubben Under Bron i Skanstull kostar lika mycket i år som förra våren: kl 23-01 215 kronor, 01-05 265 kronor.

✔ Att se Hammarby spela en match i allsvenskan kostar lika mycket den här säsongen som förra.

✔ Priserna på SL-kort har inte höjts sedan i januari förra året.

✔ Och sist men inte minst: En Mitt i-tidning kostar fortfarande 0 kronor för läsaren att få hem i brevlådan.

LISTA: Saker som INTE ökat i pris senaste året

Stockholmsklassikerna som inte dragit iväg i inflationsrallyt