Klubbmästaren Gill Gustavsson har engagerat sig i Lidingö båtklubb i 50 års tid. Genom åren har hon arrangerat många jubileum.

Men lördagen 27 augusti håller klubben sin hittills största fest någonsin.

– I år fyller klubben 100 år. Medlemmarna har också blivit fler, jag tror att över 200 personer kommer för att fira. Vi är många fler nu än när vi fyllde 90, säger Gill Gustavsson.

Båtklubben är en mätesplats för många Lidingöbor, berättar hon.

– Vi har medlemmar som samlas varje dag klockan tio och dricker kaffe nere vid hamnen. Och andra som spelar boule. Vi har bröllop, dop och begravningar i klubbhuset.

Ett nytt klubbhus byggdes 2008. I takt med att medlemmarna blivit fler har också båtklubben fler som tar hand om den.

– Vi har till exempel våra s ”goa gubbar”. Pensionärer som kommer med en gång när något behöver repareras. Jag brukar bjuda de goa gubbarna på middag när de varit nere och fixat något.

Det senaste decenniet har det hänt en hel del på klubben.

– Vi har gjort en sjöupptagningskaj och sköter numera upptagningen helt själva. Det är en stor framgång, nu kan vi lägga båtarna var vi vill.

Under hundraårsfesten ska ett storband med 20 musikanter spela. Stora tält rymmer dem som vill dansa och många välbekanta ansikten tar plats på scen.

– Alla som uppträder under kvällen är medlemmar i klubben. Vi har Hasse Åhlén i musikskolan och operasångaren Erik Ström. Och flickorna Wanke – deras farfar var med och startade klubben för 100 år sedan.

Middagsmenyn har också planerats av en grupp medlemmar.

– Det blir varmrökt lax, kokt potatis och sallad. Ostbricka efteråt. En bar med rött och vitt vin, kaffe och så blir det tårta – vi firar ju.

Skyltar till baren, utställningstältet och lotteriet gör Lidingökonstnären Marianne Salén, som är med och arrangerar firandet tillsammans med sin man Rolf. Arrangerar gör också Gills make Lars Gustavsson som liksom Gill blev medlem i klubben 1972.