I september häktades två Lidingöbor efter en skottlossning i Jordbro i Haninge, efter att nio skott hade avlossats mot ett radhus.

Den ena, en 21-årig man, har nu dömts för försök till mord och två fall av involverande av underårig i brottslighet. Påföljden blev fängelse i 16,5 år.

– Han har förnekat inblandning i gärningen så som åklagaren har beskrivit den. Han är därför väldigt besviken över tingsrättens dom, säger mannens försvarsadvokat Rodney Humphreys.

– Med tanke på hans inställning utgår jag från att domen kommer att överklagas.

Den andra Lidingöbon – en 16-åring – dömdes för mordförsök och grovt vapenbrott. Påföljden blev sluten ungdomsvård i två år och fyra månader.

Två pistoler, en revolver, åtta hylsor och patroner har beslagtagits från honom.

Inte nöjda

– Vi har inte hunnit gå igenom domskälen än, men vi är inte nöjda med det som tingsrätten har kommit fram till, säger hans försvarsadvokat Fedja Ziga.

Den Lidingöbo som är under 15 år bedöms också skyldig till mord och grovt vapenbrott. Han, liksom de andra två, ska betala skadestånd på drygt 200 000 kronor.

Ytterligare en man har dömts för brottet. Där blir påföljden fängelse i 14 år.

Det var den 14 september som polisen larmades om skottlossningen i Jordbro. Ingen kom till skada vid brottet som rubriceras som försök till mord och grovt vapenbrott.

Några dagar efter det – strax före midnatt den 18 september – blev en bostad i Larsberg beskjuten med flera skott. En av de dömda har koppling till fastigheten.

Den 5 mars inträffade en explosion vid ett flerbostadshus i Larsberg. Även där fanns koppling till en av de misstänkta.

Mitt i har sökt åklagaren.