Östermalmsbon Ulrika Oldmark är inte hundägare själv, men en helg i oktober hade hon en till låns och begav sig ut på en rejäl promenad på Norra Djurgården.

Det dröjde inte länge innan hunden uträttade sina behov, och Ulrika tog fram en påse och plockade upp efter den.

Däremot dröjde det innan hon passerade en papperskorg.

– Jag gick och bar min hundbajspåse längs med anlagda promenadvägar i en och en halv timme, säger hon.

På vägen passerad hon parkbänkar och bajamajor – och en hel del bajspåsar som låg slängda på marken.

– Folk hade nog tröttnat på att bära påsarna. Hundägare vill göra rätt för sig, men då behövs det fler papperskorgar.

Medveten strategi

Gunnar Björkman, parkchef vid Kungliga Djurgårdens förvaltning, berättar att många hör av sig och vill ha fler papperskorgar på norra och södra Djurgården.

Men det är inte så enkelt att fler är bättre, menar han.

– Vår grund är att inte ha för många papperskorgar. Det kan till och med leda till ökad nedskräpning. Vi tycker också att om man tar med sig skräp ut på Djurgården så kan man ta det med sig därifrån.

I stället satsar KDF på färre men större papperskorgar på strategiska platser.

Mest nytta

– Vi har försökt hitta olika målpunkter och korspunkter där de gör mest nytta, till exempel vid entréer, parkeringar, badplatser och korsningar. Men vi tittar hela tiden på det här och försöker känna av var de gör sig bäst, och om de behöver flyttas.

Gunnar Björkman säger att man bör vara förberedd på att det är glesare mellan papperskorgarna på Djurgården, särskilt i de mer avlägsna delarna.

– Djurgården består till stor del av skog och naturmark, här kommer vi aldrig att sätta papperskorgar lika tätt som i city.