Gensvaret och hejaropen var många när initiativtagaren Josefin Skugge i slutet av förra året hörde sig för om intresset för ett leksaksbibliotek i den lokala Facebookgruppen i Bagarmossen.

Sedan dess har en förening bildats, medlemmar anslutit och jakten på fondpengar och lokal pågått. Bagarmossen var först i sökljuset, men senare utvidgades sökområdet till Skarpnäck.

"Donera leksaker"

Nu är det klart att det blir på Pilvingegatan 22 i Skarpnäck man öppnar. Här på innergården kommer föreningen att låna Hyresgästföreningen Flygfältets lokal som de nu ska måla om och iordningställa.

– Det finns en stor hall, ett större kök, och ett stort rum där jag tänker att vi kan skapa ett rum i rummet så att man också kan leka och prova leksaker på plats, förklarar Josefin Skugge.

I december hoppas Josefin Skugge att Leksaksbiblioteket Stockholm kan öppna.

– Nu kan folk börja donera leksaker.

Josefin Skugge och Leksaksbiblioteket Stockholm har medverkat på tillställningar som megaloppisen i Bagis och Highvalley Market i Högdalen för att berätta om planerna.

Josefin Skugge och Leksaksbiblioteket Stockholm har medverkat på tillställningar som megaloppisen i Bagis och Highvalley Market i Högdalen för att berätta om planerna.

Leksaksbiblioteket Stockholm

Den som vill låna leksaker får betala en avgift för ett lånekort. Reglerna och avgiften är ännu inte beslutad.

– Men låneperioden kommer att vara fyra veckor, förklarar hon.

Bra bussförbindelser

Att lokalen ligger på en innergård är förstås inte bästa skyltläge. Men Josefin Skugge berättar att man med lite skyltning eller utställda leksaker nog ska kunna lösa den saken. Kommunikationsmässigt kan Skarpnäck också vara bättre än Bagarmossen då ambitionen är att locka folk även från övriga söderort.

– Efter att folk hittat hit en första gång ska det inte vara några problem. Den ligger bra till för folk i Bagarmossen, och det finns också bussar till och från övriga söderort, säger Josefin Skugge.