Leif Bornvik flyttade för två år sedan till Djursholm, efter att ha bott i Täby sedan 1978.

– Jag och min fru stormtrivs. Vi bor i närheten av Djursholmstorget och det blir nästan som en småstadskänsla. Det var en lyckad träff, säger han.

För två år sedan började han skriva på boken, i samma veva som han flyttade. Då Leif Bornvik drivit ett företag tillsammans med sin son, som bor i Djursholm, har han hunnit umgås en del i kretsarna.

– Karaktärerna som jag har arbetat med i boken är en mosaik av människor som jag har mött.

Företagsvärlden

Romanens handling bygger bland annat på hans eget långa liv inom it-branschen, närmare bestämt 45 år. Han har varit företagsledare, styrelseledamot och delägare i flera bolag.

– Det är inte en självbiograf vill jag understryka, men jag har ju sett och hört en del under resans gång, hur det kan gå. Allting kan gå uppåt men så händer någonting som gör att det bara störtdyker. Det är ju ofta av slumpen egentligen, om man till exempel får in fel ägare eller att marknaden viker, säger han.

Boken gräver i vad som sker med de individer som befinner sig i den stundvis hårda företagsvärlden.

– Man får se vad som händer med relationer när framgång byts mot motgångar, säger Leif Bornvik.

Grader av svek är en spänning och relationsroman som släpptes i början av juni.

Grader av svek är en spänning och relationsroman som släpptes i början av juni.

Privat

Romanen utspelar sig främst i Djursholm, men även i Täby, Gärdet och Åre. Den ledande karaktären är uppvuxen i Djursholm "med allt vad det innebär", som Leif Bornvik beskriver det.

– Han bor tillsammans med sin fru i ett stort vackert hus, medan hans frus syster valt en helt annan väg. Hon bor nämligen på Södermalm tillsammans med en poet och säger vid något tillfälle "ni är så jävla perfekta att jag mår illa", säger han.

Skrev om "gubbjävlar"

Leif Bornvik släppte sin första bok 2017, en autofiktiv självbiografisk roman. Den kretsar runt hans barndom och vad som händer när hans mamma blir sjuk och senare därpå avlider.

– Min mor dog när jag var tretton år, vilket har påverkat mig väldigt mycket under hela livet egentligen. Jag fick väl skriva av mig kan man säga. Den där sorgen och det traumat som har levt kvar.

Senare släppte han en humoristisk novellsamling, "Gubbjävlar." Han menar att det till viss del var för att bryta av med en roligare bok innan han började skriva den roman som nu ges ut.

– Det är ju så att man blir ju kallad gubbjävel någon gång då och då. Jag forskade lite i vad som händer med de där gubbarna, vad de tänker på och hur de lever.

Som att skiljas

Hans planer nu är att klura ut nästa bokprojekt.

– När man har lämnat ifrån sig en bok känns det väldigt tomt, nästan som att skiljas från en vän man haft väldigt länge. Jag vill och kommer fortsätta att skriva, säger han.