I en ny utredning som regeringen tagit emot föreslås att det ska bli enklare för fastighetsägare att vräka personer som begår brott i den lokal eller hyresrätt som de hyr, eller i fastighetens gemensamma utrymmen och omgivning.

Stockholms bostadsborgarråd Clara Lindblom (V) är positiv till möjligheten.

Föråldrad och ineffektiv

– Det är rimligt att göra det lättare för fastighetsägare att säga upp kontrakt med hyresgäster som till exempel hotar sina grannar eller bedriver en direkt brottslig verksamhet i lägenheten. 

Även Fastighetsägarna välkomnar förslagen i utredningen.

– Dagens lagstiftning är föråldrad och ineffektiv. Det är inte en rimlig ordning att den skötsamma majoriteten tvingas flytta när några enstaka hyresgäster sätter skräck i ett område, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Krävs mer

Det är utredningen Tryggare bostadsområden som lämnats över till regeringen för betänkande. Clara Lindblom är dock noga med att påpeka att även om det här är en bra möjlighet för fastighetsägarna att få bort de personer som stör i ett bostadsområde, så krävs helt andra åtgärder för att skapa trygghet över tid.

– Det enskilt viktigaste för att få stopp på våldspiralen är att bryta nyrekryteringen av barn och unga. Då är skolan, socialtjänsten och tidiga insatser helt avgörande. Inget annat kommer öka tryggheten för stockholmarna på sikt.