I Täby har det under de senaste åren skett flertalet bedrägerier mot äldre och polisen i Roslagen har gått ut med ett antal varningar till medborgarna. Nu har en man i 30-årsåldern dömts till fängelse i två och ett halv år för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri.

Allt startade sommaren 2022 när polisen upptäckte en serie bedrägerier som skett på liknande sätt. Den nu dömda mannen låtsades vara polis och lurade äldre att ge sina bankkort och koder till honom. Han fick dem att tro att en person försökt köpa varor, bland annat flygbiljetter, i de äldres namn med deras personuppgifter.

Vid två tillfällen i Täby lämnade äldre ut sina kort och blev av med stora summor pengar.

Första gången mannen lyckades bedra en person i Täby, var enligt domen den 27 augusti förra året. En 94-åring man lämnade ut sitt kort och kort till vad han trodde var en polis och blev av med nästan 24 500 kronor.

Den 30 augusti sker det igen, nu mot en 93-årig man som var bodde på ett seniorboende i Täby. Även han blev av med nästan 24 500 kronor.

Sammanlagt har mannen lurat fem personer att lämna ifrån sig bankkort och kod, som han använde för att ta ut pengar i bankomater i Stockholm. I flera förhör som gjorts beskriver de äldre att de efter det som inträffat känt sig dumma och är idag mer rädda och vaksamma, vilket de beskriver i förhör med polisen.

– Vi var snabbt på och tog över dessa från bedrägeriroteln. Med hjälp av fullmakter från målsägarna kunde vi få fram vilket telefonnummer som ringt upp dem, vilket i slutänden visade sig ha varit ett avgörande drag. Det visade sig även på bankomatfilmerna att det var en och samma person som tog ut pengar, säger utredaren Ulrica Mellqvist i ett pressmeddelande från polisen.

Använde sitt eget kort – åkte dit

Men så en dag fick polisen det genombrottet de väntat på. Mannen skulle betala med en målsägandes kort, en ringa summa på 7.90 kronor. Men köpet nekades och mannen betalade då med sitt egna kort. Ett misstag för mannen men bra för polisen som nu hade mannens identitet.

– I samband med att övervakningsfilm begärdes ut från den aktuella butiken, framkom att misstänkt själv hade, då köpet nekades, betalat summan med sitt eget bankkort. Genom detta kunde misstänkt identifieras, säger utredaren Kajsa Roslund i ett pressmeddelande.

Mannen dömdes i början av mars för fem fall av grovt bedrägeri och ett fall om försök till grovt bedrägeri. Han döms till fängelse i två år och sex månader.

Mannen ska vara kvar i häktet tills fängelsestraffet får verkställas.