8-åriga Nachos favoritbok "Puzzel" handlar om en hund som blir såld.

– Han kommer till ett nytt hem och så får man följa hur det går för honom. Jag tycker att boken är bra. Lagom svår, säger Nacho.

Hans kompis León läser Harry Potter.

– Det är tredje gången. Jag älskar att läsa och blir ledsen om det är för sent för att göra det på kvällen innan jag ska sova, säger León.

Vi ses i det tillfälliga lilla biblioteket på Skanskvarnsskolan, som är under ombyggnad. I skolan pågår en läsutmaning med ett "På spåret"-inspirerat tema där eleverna för varje läst minut kommer närmare ett fiktivt resmål. Sarah Axelson är bibliotekarie och lärare i skolan.

– Min egen dotter är åtta och väldigt mån om sina läsläxor. Men när jag säger att hon borde läsa utöver det, så är det svårare att motivera henne. Skolan har en viktig roll att uppmuntra och stimulera läsning, säger Sarah Axelson.

Populär duo

Med den övertygelsen bjöd hon in artisterna Marcus & Martinus till skolan för att uppmärksamma startskottet på läsprojektet. Det blev en överraskning för eleverna efter sportlovet. De samlades i matsalen och via videolänk fick de samtala live med den populära popduon.

– Det blev några frågor om favoritbok men fokus låg inte bara på läsning. Barnen fick fråga vad de ville och de var väldigt exalterade, säger Sarah Axelson.

Nacho och León med sina favoritböcker. "Är jag mitt i en spännande bok så vill jag bara läsa" säger León.

Nacho och León med sina favoritböcker. "Är jag mitt i en spännande bok så vill jag bara läsa" säger León.

Angie Gray

Hon säger att eleverna uppskattar utmaningen.

– Många tycker att det känns kul att göra det här tillsammans. Förra året hade vi en 1000-sidorsklubb. Man fick sitt foto uppsatt i en bokhylla. Det förekom en del fusk ska jag villigt erkänna, men alla ville vara med. Även de coola killarna i sexan. Vi hade en fest i aulan med medaljutdelning, säger Sarah Axelson.

Astrid och Elsa går i femman.

– Jag läser "Anne Franks dagbok". Den är spännande. Det är häftigt att det är en riktig människa som har suttit och skrivit dagbok, säger Elsa, 11.

– Jag är inne på den fjärde boken i en fantasyserie som heter "Glastronen". Det är kul med läsutmaningen, man blir lite mer motiverad att läsa, säger Astrid, 12.

"Barnen gillar utmaningar. De väljer själva vad de vill läsa, det ska ju vara något de gillar" säger bibliotekarien Sarah Axelson som håller i läsutmaningen.

"Barnen gillar utmaningar. De väljer själva vad de vill läsa, det ska ju vara något de gillar" säger bibliotekarien Sarah Axelson som håller i läsutmaningen.

Angie Gray

León håller med, men det är inte alltid de rekommenderade 20 minuterna per dag hinns med, berättar han.

– Jag tycker om att vika pappersgrejer också, eller hålla på med telefonen. Men om jag är mitt i en spännande bok så vill jag bara läsa, då skippar jag mobilen.

Astrid, som åker tåg eller buss till skolan, brukar passa på att läsa på vägen dit. Hon tycker att det är lättare att koncentrera sig hemma än i skolan.

– Även om det är tyst i klassen så finns det alltid något ljud man störs av, från korridoren eller skolgården, säger Astrid.

– Jag tycker om att ha lite musik tyst på i bakgrunden när jag läser hemma. Någon lugn musik, säger Elsa.